Vznik tradice pití čaje s mlékem byla spíš praktická záležitost

Kde se vůbec čaj s mlékem vzal?

Historie čaje s mlékem je stejně bohatá jako jeho chuť. V Británii se stal populárním v 18. století, kdy byl čaj považován za luxusní zboží. Přidání mléka do čaje bylo zpočátku způsobem, jak zmírnit hořkost levnějších čajů, ale postupně se stalo zvykem napříč všemi společenskými třídami.

V Indii, kde má čaj s mlékem název "chai", je tento nápoj neodmyslitelnou součástí každodenního života. Indický chai se tradičně vaří s kořením jako je kardamom, skořice a zázvor, což mu dodává jedinečnou a intenzivní chuť.

Každá část světa, jiný způsob přípravy

každý z nás někdy viděl film, kde britská dáma zkrátka přidá mléko do šálku s čajem. Přesně to je také nejtypičtější způsob přípravy v Británii, odkud se tradice pití čaje s mlékem přenesla k nám. Naopak je tomu ale v některých částech Indie kde se mléko přidává do hrnce společně s vodou a čajem a vše se společně vaří.

Zároveň také nenajdete univerzální návod, jaké mléko použít. V chudších krajích se používá buvolí mléko, ale ani u kravského to není tak snadné. Někde použijí odstředěné mléko, nejobvyklejší je ale mléko plnotučné. Někdy záleží na zvyku, jindy se mléko páruje s konkrétním čajem. Cílem totiž má být doplnění chutě čaje, ne jeho potlačení.

Proč přidávat mléko do čaje?

Přidání mléka do čaje má několik důvodů. Jak již bylo zmíněno, v minulosti se mléko přidávalo k zmírnění hořkosti levnějších čajů. Mléko také může pomoci vyvážit třísloviny v čaji, které mohou být pro některé lidi příliš drsné. Kromě toho mléko přidává do čaje krémovou texturu a jemnou chuť, což může být pro mnohé příjemnou změnou oproti tradičnímu černému čaji.

V neposlední řadě pak díky mléku dostaneme do nápoje alespoň nějaké nutriční hodnoty a mléko nám také pomůže vyhnout se přidávání cukru, pokud někomu hořkost čaje opravdu nedělá dobře.

Čaj s mlékem je více než jen nápoj. Je to kulturní fenomén, který spojuje lidi napříč kontinenty. Jeho jedinečná chuť a rozmanité přípravy odhalují bohatou historii a tradici. Ať už si vyberete klasický britský styl nebo pikantní indický chai, každý šálek je příběhem sám o sobě a vy byste jej rozhodně měli zkusit.