Ty nejlepší články rovnou do mailu

Nejlepší smažený celer v sýrovém těstíčku

Opovrhujete od dětství celerem jako "nutným zlem" do polévky? Pak jste rozhodně ještě neochutnali celer smažený v těstíčku. To byste totiž o celeru mluvili jinak.

Než se vrhneme na samotný recept, musíme zmínit i něco málo o samotném celeru. Právě celer má totiž spoustu zdraví prospěšných účinků, které je dobré zmínit. Nejznámější je asi jako přírodní afrodiziakum pro muže. Ale jeho prospěšnější účinky jsou antibiotické - pomáhá tělu zbavit se škodlivých bakterií a plísní v ústech, v žaludku a střevech. Léčí trávení a stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Je dobrým pomocníkem při chorobách ledvin a močového měchýře. Zároveň ale odvodňuje organismus, je potřeba ho tedy konzumovat s mírou.


Co potřebujeme?

  • bulvu celeru
  • slunečnicový nebo řepkový olej
  • vejce
  • mouku
  • sýr (eidam, gouda)
  • mléko
  • pepř
  • sůl

Jak na to?

Z bulvy celeru okrájíme vrchní slupku a nakrájíme ji na cca centimetr tlusté plátky. Ty lehce osolíme a opepříme (dle chuti). 

Nejprve si nastouháme sýr. Vidličkou rozkvedláme vajíčko (vajíčka, podle množství celerových placek), přisypeme strouhaný sýr a přilijeme trochu mléka. Pořádně promícháme. Celerové placky poté obalujeme v této směsi a následně v mouce.

Olej rozpálíme na pánvičce a na něm pak smažíme celerové plátky do zhnědnutí těsta.

Hotovo, smažený celer je hotový. Vychutnejte si ho třeba s bramborem a domácí tatarkou.

Dobrou chuť.


Tyto recepty vás také zajímají:

Co vy na to?