Ty nejlepší články rovnou do mailu

Podzimní dobrota: dýňový cheesecake

Co je ideálním spojením podzimní nálady a vynikající pochoutky? My jsme na to přišli snadno - znakem podzimu je dýně a vynikající pochoutkou zase cheesecake. Spojili jsme je dohromady a zkusili recept na dýňový cheesecake. Litujeme jen toho, že zmizel velmi rychle, jak všem chutnal.

Co potřebujeme?

  • 250 g dýně hokkaido
  • 500 g tvarohu
  • 200 g sýru typu žervé (my použili Lučinu)
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 250 g celozrnných sušenek 
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku skořice

Jak na to?

Celková příprava nám zabere cca 10 minut, pečení pak další hodinu. 

Dýni nakrájejte na menší kousky a dejte povařit, aby změkla. Mezitím si připravte formu, do které cheesecake dáte a vyložte ji pečícím papírem. Sušenky rozdrobte nebo nasekejte v domácím mixéru nadrobno. Máslo nechte rozpustit a vmíchejte do sušenek. Touto směsí pak vyplňte dno formy, nebojte se natlačit ji pořádně na dno, aby získala pevnost.

V míse smíchejte tvaroh, lučinu, vejce, cukr, sůl a javorový sirup. Našlehejte ručním šlehačem nebo alespoň vidličkou.

Další recepty také v našem dýňovém speciálu

Jakmile dýně změkne, slijte vodu a dýni rozmixujte na pyré. Poté, co trochu vychladne, ho přimíchejte k tvarohu. Dochuťte podle sebe skořicí a pořádně promíchejte. Nakonec směs nalijte do formy, kterou máte přichystanou a povrch zahlaďte.

Dýňový cheesecake pečte na 160 stupňů cca hodinu, než povrch začne zlátnout. Poté ho vyndejte a nechte vychladnout. 

Hotovo! Můžete podávat vynikající zákusek. Pokud zbyde, nechte ho vychladit v lednici. Chlazený totiž chutná ještě lépe. Nechte si chutnat!

Co vy na to?

Pavlo, viz předchozí komentář: Dobrý den, máslo jsme dali víceméně odhadem, tak aby se sušenky spojily. Vychází to zhruba na poloviční množství másla na množství sušenek. Opravdu ale záleží na použitých sušenkách, některé se "lepí" sami o sobě.

Od Tom v Úterý 29. Prosinec 2015 15:05 IP adresa zaznamenána

Mikelo Marešo díky za upozornění 6 se nám nějak převrátila. Necelou hodinu jsme jej ale pekli, samozřejmě záleží na troubě a programu (s horkým vzduchem může být teplota klidně vyšší)

Od Nejfit v Úterý 03. Listopad 2015 00:42 IP adresa zaznamenána

za hodinu na 190 C by jsi neměl dýňový cheesecace,ale černýho spálenýho uhlákcace,max 160C 50 min.

Od Mikelo Marešo v Pondělí 02. Listopad 2015 22:00 IP adresa zaznamenána

Dobrý den, máslo jsme dali víceméně odhadem, tak aby se sušenky spojily. Vychází to zhruba na poloviční množství másla na množství sušenek. Opravdu ale záleží na použitých sušenkách, některé se "lepí" sami o sobě.

Od Tom v Čtvrtek 08. Říjen 2015 19:04 IP adresa zaznamenána

Dobrý den, můžu se zeptat kolik gramů másla ? Děkuji

Od Majkl v Čtvrtek 08. Říjen 2015 09:01 IP adresa zaznamenána