Dýňový speciál, ty nejlepší recepty

Dýně jsou nejen krásnou ozdobou, ale i výbornou součástí dietního jídelníčku. Obsahují především vodu, která nemá žádné kalorie a tak se jí bát nemusíme.  Jako bonus ale obsahuje spoustu vlákniny, která nás zasytí. O spoustě vitaminů se nebudeme ani zmiňovat. Zkrátka je to kráska, která chutná.

Co tedy může z dýně vše připravit?

Podzimní dýňová polévka

dýňová polévkaZačneme polévkou, která je grunt. Pokud jste ji ještě nezkoušeli, určitě neváhejte. polévka je hutná a klidně bude stačit i jako hlavní jídlo. Rozhodně ji oceníte jako rychlou večeři, která v lednici vydrží dlouho. Dýni stačí upéct a rozmixovat. Celé kouzlo spočívá v dochucení. Celý recept na dýňovou polévku najdete zde.

 

Pečená dýně

Pokračovat můžeme hlavním chodem. Dietní oběď nemusí být vždy z masa. Vyzkoušejte dýni upéct. Kupodivu se dýně k pečení hodí výborně. Cukr v ní trošku zkaramelizuje a se solí jde doslova o pochoutku. Vyzkoušejte do přípravy zapojit děti, protože přesně takto je recept snadný. Ať už jde o oběd, nebo večeři, rozhodně si pochutnáte. Ostatně koukněte na recept, který je zde.

 

Dýňový cheesecake

Když už máme dva chody, musíme přidat i dezert. Zhřešit občas můžete i v té nejpřísnější dietě a pokud zksuíte tento recept, můžete být aspoň trošku spokojení. Přidat do dezertu dýni je totiž skvělý nápad, který dodá vitamíny a vlákninu tak kde je běžně nečekáte. Dýni v chessecaku možná ani nezaregistrujete, přece jen není nijak výrazna. Nebojte se tedy experimentovat. A samozřejmě odkaz na recept, který najdete zde.

recepty nemusíte zksuit najednou, všeho s mírou. Dýně vydrží dlouho, když ji správně skladujete.

Jak skladovat dýni?

U skladování je stopka základem. Důležité je ji na plodu zachovat a neulomit ji přímo u plodu. Ideální je přibližně 10cm, které zůstanou a udrží vláhu uvnitř. Stopky by měla být zaschlá, právě to je tajemství toho, aby dlouho vydržela. Pokud ji dýně takovou nemá, nebude k delšímu skladování příliš vhodná.

Samotné skladování je vhodné například v zavařoavacích sklenicích, nebo mrazáku. Tam se ale skladují už hotové zpracované produkty. Klidně ale můžete uschovat i celý plod. Vůbec není pravda, že dýně musí být ve sklepě, aby byla v chladu I v paneláku se jí bude dařit dobře. Základ je dobrý přístup vzduchu ze všech stran. Čím sušší místo, tím lépe. 

Přílišné vedro, nebo slunečné místo nebude to nejlepší. Zvolte tedy tmavší místo, například chodbu. Kuchyni, kde se pravidelně vaří, se raději vyhněte.

Skladování se bát nemusíte, ale pokud už dýni nemáte. Vyrazte do obchodu, právě teď jich najdete v regálech spousty za super ceny.