Chlorella je skvělá. Zpracovaná do potravinových doplňků ale ztrácí účinnost

Zelená jednobuněčná sladkovodní řasa, kterou budete znát nejspíš jako jednu z opěvovaných superpotravin, to je chlorella. Díky velkému obsahu minerálů a vitamínu B má údajně ohromující účinky na naše zdraví. Podle vzhledu ji také snadno rozpoznáte - má sytě zelenou barvu. Té vděčí množství chlorofylu, kterého obsahuje nejvíce ze všech rostlin na světě. Chlorella je v přírodní podobě opravdu superpotravinou, při jejím zpracování tak skvělé už vše nemusí být.

Chlorella se prodává v mnoha podobách - tabletách, prášku nebo jako sirup. To je její obrovská výhoda - můžete ji přidávat téměř do čehokoliv. Ze dvou třetin je tvořena proteiny obsahujícími důležité aminokyseliny. Díky vysokému obsahu chlorofylu má chlorella také detoxifikační účinky. Chlorella je také zásobárnou vitamínů (zejména vitamínů skupiny B), ale i minerálů jako je draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek. Její složení ji řadí mezi silné antioxidanty a chrání tělo před působením volných radikálů.

Účinky chlorelly

Účinků chlorelly na lidské zdraví je díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů hned několik. Užívá se na celkové pročištění organismu, posílení imunity a přispívá k normální funkci trávicího ústrojí. Stejně tak podporuje správnou funkci srdce a cév.

Důležité ale je, v jaké podobě chlorellu tělu dodáváte. Samotná chlorella v přírodní podobě sice obsahuje velké množství prospěšných látek, při jejím zpracování do podoby potravinových doplňků ale může obsah vitamínů a minerálů výrazně klesat. Bohužel tak často neplatí, že ve zpracované formě chlorelly najdete plnohodnotný obsah všech živin a látek, o kterých se ve spojení s touto řasou často píše. Nezapomeňte také, že při zpracování chlorelly mohou výrobci přidávat do tablet, prášku nebo sirupu různé přísady k prodloužení trvanlivosti nebo zlepšení chuti.

Chlorella není pro každého

Přes své vynikající účinky na lidské zdraví není chlorella doporučována každému. U některých lidí se může projevit alergie v podobě svědění kůže. Kůže samotná je také u některých jedinců, kteří konzumují chlorellu, citlivější na slunce. 

Konzumovat chlorellu se obecně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, lidem s autoimunitním onemocněním, chronickými záněty střev či hyperfunkcí štítné žlázy. Pozor si musí dávat i lidé užívající léky na ředění krve nebo na potlačení imunity.

I v případě chlorelly platí, že nic se nemá přehánět. Denní dávka by neměla překročit 4g pro ženy a 5 g pro muže.