Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept na tukožroutskou polévku

Každý, kdo se zajímá o hubnutí, slyšel o tukožroutské polévce a svým způsobem o dietě založené na konzumaci této polévky. Dnes vám přinášíme recept na tukožroutskou polévku, ale také shrnutí, jestli je její konzumace prospěšná tak, jak mnozí očekávají.

Co potřebujeme?

  • 6 velkých cibulí
  • 5 rajčat
  • 2 velké zelené papriky
  • 1 celerová nať (svazek)
  • 1 hlávka zelí
  • 1 zeleninový bujon v kostce (bez glutamátu)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky dle chuti

Jak na to?

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce vše kromě rajčat, zalijte vodou a 10 minut vařte. Pak plamen stáhněte a vařte až do změknutí zeleniny. Rajčata rozmačkejte, přidejte do polévky a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 minut. Poté dochuťte podle své chuti solí, pepřem a bylinkami.

Funguje tukožroutská polévka na hubnutí?

Podle jejího jména bychom očekávali, že tato polévka sežere tuk uložený v těle a díky ní snadno zhubneme bez větší námahy. Není to ale tak docela pravda. Když se podíváte na její přísady, zjistíte, že jediné, co obsahuje, je zelenina a koření. Slupková zelenina dodá tělu sacharidy a vlákninu, ostatní živiny už ne.

Díky tukožroutské polévce tedy můžete mít pocit lehkého zasycení (díky vláknině), ale rozhodně vám nesežere tuky. Pokud ji konzumujete delší dobu a nic jiného tělu nedopřáváte, začnou vám chybět bílkoviny i zdravé tuky. Tělo si sice začne brát energii z uložených tukových zásob, ale vy zhubnete zejména díky úbytku svalové hmoty - k jejímu budování vám budou chybět ve stravě bílkoviny.

Tukožroutská polévka tedy není tak skvělá pro hubnutí, jak by se z jejího jména mohlo zdát.  Při krátkodobé konzumaci nebo jako součást zdravého jídelníčku, díky ní můžete omezit příjem tuků a díky vláknině pomoci pročistit organismus. Z dlouhodobého hlediska ale zvažte spíše konzumaci vyváženější stravy.

Co vy na to?