Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jak se vlastně měří kalorie?

Každý kdo někdy držel dietu ví, že je třeba hlídat si kalorie. Tedy počet těchto kalorií, které za den spotřebuje. O kaloriích tedy víme, jak ale vlastně zjistíme kolik kalorií, která potraviná má? Pojďme se podívat, jak se to dá zjistit.

Zajisté nejsnadnější metoda zjistění kalorických hodnot potravin je podívat se do kalorických tabulek. I tam je ale někdo musel zapsat a k naší škodě se taková hodnota nedá zjistit jen tak snadno. Obecně se na kalorie musíme podívat s trošku vědomostí ze základní školy. Kalorie je jednotkou označující energii. Přesněji řešeno kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C. Teď už jen zbývá dosadit si základní vědomost o tom, jak vlastě vodu ohřát. To jde velmi snadno ohněm a tak je vlastně kalorie energie, která se uvolní z materiálu a dokáže právě ohřát 1 gram vody. Každý materiál ale "hřeje" jinak a přesně tak se na tenhle problém podíval přibližně před 200 lety Antoine Lavoisier, zakladatel kalorimetrie. Mimochodem, pokud byste chtěli vědět jak byl za své objevy oceněn, tak v roce 1794 byl revolucionáři velké francouzké revoluce popraven gilotinou.

Už dříve se vědci zabývali myšlenkou, že jídlo které zkonzumujeme zahřívá naše tělo různě. Tahle myšlenka byla na počátku vzniku nepřímé kalometrie, která se zaměřovala na měření spotřeby kyslíku organismem na trávení určité potraviny. Nejedná se o příliš přesnou metodu, ale díky ní rozvinul Lavoisier svoji metodu. Vytvořil přístroj zvaný kalorimetr. Jedná se o nádobu, která je ponořena do vody v tepelně izolovaném prostředí. V nádobě se potravina spálí a změna teploty vody je právě měřítkem množství vytvořených kalorií. Tak co, teď už vám asi dává smysl i to, proč voda žádné kalorie nemá. Vooda jednoduše nejde spálit, proto nemá žádné kalorie a během diety jí můžeme vypít kolik libo.

Pokud konzumujeme jídlo, které je složeno z nějakých surovin, výsledný počet kalorií, které jídlo má je vlastně prostý součet. Stačí tedy vědět kolik ingrediencí do jídla dáváme a jako mají energetickou hodnotu. Nakonec stejně vše sečteme a to je energetická hodnota jídla.

U lidí se samozřejmě kalorie měří trošku obtížněji, ale to už jsme spíše v moderní medicíně a k základnímu pochopení myšlenky kalorií to vědět nepotřebujeme. Základem kalorí v dietě je tedy udržet příjem kalorií nad hodnotou, kterou potřebuje náš organismu k udržení sama sebe (bazální metabolismus), ale zároveň pod hodnotou, kterou naše tělo dokáže "spálit".

Co vy na to?