Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: Kuře na řecký způsob s citronovou rýží

Některé recepty vypadají složitě a přitom jsou velmi snadné. Stejně tak je tomu s naším dnešním receptem, v podstatě si vystačíte s jedním hrncem a vše se bude vařit hezky společně.

Co budeme potřebovat?

  • 3 kuřecí stehna
  • 2-3 citrony
  • 1 větší hrnek rýže
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce oregana
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 větší červená cibule
  • 5 stroužků česneku

Jak na to?

Kuřecí stejna rozdělíme na poloviny - v kloubu rozřízneme na dvě části. 2 citrony vymačkáme do misky, kam přidáme stehna, osolíme, opepříme a přidáme lžíci oregana. Promícháme a necháme odpočinout alespoň 20 minut, ale ideální je přes noc. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a nasekáme česnek.

Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a okapané kuře na něj položíme. Občas promícháme, nebo přeložíme, až je kůže na jednotlivých kouscích hnědá. Kuře vyndáme ven a na výpek dáme smažit cibulku. Necháme zpěnit a přidáme nasekaný česnek. Zde buďte opatrní, česnek se musí smažit opravdu jen chviličku, aby nezhořknul. Bohatě stačí 5 vteřin, jen aby se rozvoněl. Do cibulky přidáme omytou rýži a zrychla orestujeme. Zalejeme vývarem a jedním hrnek vody. Teď už jen promícháme, necháme půl minuty probublávat a můžeme přidat kuře. Kousky položíme nahoru a nemícháme. Můžeme přizdobit kolečky citronu a přiklopené vložíme do rozehřáté trouby. Na 180°C pečeme zakryté přibližně 30 minut. Po půl hodině pokličku odkryjeme a dopečeme přibližně 10 minut, než se vyvaří veškerá tekutina.

Vřele doporučujeme podávat s nasekanou petrželkou a ideální je servírovat přímo z hrnce, tak ať si každý nabere dle libosti.

Co vy na to?