Ty nejlepší články rovnou do mailu

Bezlepková dieta – ano nebo ne?

Řada lidí dnes trpí celiakií, mnoho z nás má alergii na lepek. A někteří se mu vyhýbají preventivně a ve snaze očistit svůj organismus a zhubnout drží takzvanou bezlepkovou dietu. Přitom jak nadměrná konzumace lepku, tak i jeho dlouhodobé naprosté vynechávání má svá rizika. Víte, co vám hrozí?

Lze naprosto jednoznačně říct, že dřív nebylo tolik celiaků a alergiků na lepek. Dnes to pomalu vypadá jako móda, v každé prodejně najdeme speciální regál s bezlepkovými potravinami. Přitom to, že je dnes spousta alergiků, si způsobujeme sami. Opatrné matky totiž malým dětem nedávají běžnou stravu jako piškoty nebo pečivo, takže děti lepek neznají a v těle se jim na něj nemohou vytvořit vhodné protilátky. Pak se snadno stávají alergiky. Přitom stačí podávat jim mezi 4. a 6. měsícem věku potravu s obsahem lepku a v drtivé většině případů je pak alergie neohrozí.

Bez lepku jsme zdravější

Ti, kdo nemají žádná dietní omezení, si to nejspíš ani neuvědomují. Ale kdo se musí striktně vyhýbat lepku, má těžký život. Je totiž obsažen ve veškerých obilninách, takže tito lidé nesmějí bílé pečivo, výrobky z mouky a řadu dalších potravin. Vše musejí nahrazovat adekvátními potravinami s podobnými vlastnostmi, jakými je například pohanka, kukuřice nebo třeba amarant. Když pečou moučník, tak hledají recept bez mouky. Zkrátka je to náročné – ale na druhou stranu bez přijímání lepku se náš orgnismus pročišťuje, člověk se cítí svěží a méně unavený a zlepšuje se třeba i kvalita pleti.

Všeho moc škodí

Pokud si lepek odpíráme ve snaze zhubnout, měli bychom to dělat jen krátkodobě. Odborníci ostatně bezlepkovou dietu doporučují výhradně jen těm, kteří ji nutně potřebují k životu, tedy nemocným. Na druhou stranu není ani dobré to s lepkem přehánět a konzumovat třeba výhradně jen bílé pečivo. Díky různým modifikacím obilí a jeho šlechtění je dnes lepek agresivnější, než býval dříve, takže ho v jídle přijímáme příliš velké množství. Ideální je tak jíst částečně bezlepkově a aspoň občas si dopřát oddech od mouky.

Co vy na to?