Ty nejlepší články rovnou do mailu

Žloutnutí zubů způsobují nevhodné potraviny. Které?

Často závidíme hollywoodským hercům jejich dokonalý, bělostný chrup. A jen si říkáme, proč k nám byla matka příroda tak krutá a nadělila nám zažloutlé zuby. Ale ne za všechno mohou geny. Z části si za žloutnutí zubů můžeme sami. Ale můžeme tomu předcházet, pokud se budeme vyhýbat nevhodným potravinám.

Proč nám zuby žloutnou? Je to tím, že konzumujeme některé potraviny, které při kontaktu se sklovinou naleptávají tuto vrstvu a dochází k jejímu nenápadnému, ale trvalému žloutnutí. Pak už je řešením jen zajít si na bělení zubů, což ale není levná ani příjemná záležitost. Proto je lepší dbát na prevenci a kromě pravidelného čištění zubů se vyhýbat i tomu, co nám náš chrup ničí.

Agresivní citrusy

Jedním z nejhorších ničitelů naší skloviny je citron (velmi podobně ale působí i další citrusy), respektive citronová šťáva. Ta je velmi agresivní a může tak naleptat sklovinu. Řešením je krátce po pozření si alespoň vykloktat ústa. Stejně negativně na naše zuby působí i rajčata, která, ač se to nezdá, jsou také kyselá. Totéž můžete čekat i od kávy, která je taktéž kyselá. Stejné účinky má i čaj nebo červené víno. Abychom předcházeli žloutnutí zubů, nemusíme tyto nápoje a potraviny eliminovat, ale stačí vypláchnout si po nich ústa, vyčistit zuby nebo si dát alespoň žvýkačku.

Ovoce a zelenina

Všichni nám doporučují jíst ovoce a zeleninu a tvrdí, že pro nás neexistuje nic lepšího. Naše zuby jsou ale jiného názoru. Zvlášť takové ovoce, které má intenzivní barvu a tu také dokáže pouštět, dělá velkou neplechu. Zářným příkladem jsou tu borůvky, ostružiny či granátové jablko. Ale zabarvování zubů způsobuje i častá konzumace červené řepy, případně mrkve. Pořád je to ovšem lepší, než když pravidelně jíme cukrovinky a cucáme bonbony. Nejen, že se po nich zuby kazí, ale také postupně způsobují vznik skvrn na zubech, a to kvůli umělým barvivům, která jsou v nich obsažena.

Co vy na to?