Žloutnutí zubů způsobují nevhodné potraviny. Které?

Proč nám zuby žloutnou? Je to tím, že konzumujeme některé potraviny, které při kontaktu se sklovinou naleptávají tuto vrstvu a dochází k jejímu nenápadnému, ale trvalému žloutnutí. Pak už je řešením jen zajít si na bělení zubů, což ale není levná ani příjemná záležitost. Proto je lepší dbát na prevenci a kromě pravidelného čištění zubů se vyhýbat i tomu, co nám náš chrup ničí.

Agresivní citrusy

Jedním z nejhorších ničitelů naší skloviny je citron (velmi podobně ale působí i další citrusy), respektive citronová šťáva. Ta je velmi agresivní a může tak naleptat sklovinu. Řešením je krátce po pozření si alespoň vykloktat ústa. Stejně negativně na naše zuby působí i rajčata, která, ač se to nezdá, jsou také kyselá. Totéž můžete čekat i od kávy, která je taktéž kyselá. Stejné účinky má i čaj nebo červené víno. Abychom předcházeli žloutnutí zubů, nemusíme tyto nápoje a potraviny eliminovat, ale stačí vypláchnout si po nich ústa, vyčistit zuby nebo si dát alespoň žvýkačku.

Ovoce a zelenina

Všichni nám doporučují jíst ovoce a zeleninu a tvrdí, že pro nás neexistuje nic lepšího. Naše zuby jsou ale jiného názoru. Zvlášť takové ovoce, které má intenzivní barvu a tu také dokáže pouštět, dělá velkou neplechu. Zářným příkladem jsou tu borůvky, ostružiny či granátové jablko. Ale zabarvování zubů způsobuje i častá konzumace červené řepy, případně mrkve. Pořád je to ovšem lepší, než když pravidelně jíme cukrovinky a cucáme bonbony. Nejen, že se po nich zuby kazí, ale také postupně způsobují vznik skvrn na zubech, a to kvůli umělým barvivům, která jsou v nich obsažena.