Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: Rizoto s lilkem

Lilek nepatří mezi potraviny, které bychom měli přirozeně v našem jídelníčku. O to lepší je zpráva, že si postupně nachází cestu na náš stůl. Pokud hledáte inspiraci, jak jej připravit, vyzkoušejte dnešní recept. Výborné rizoto, díky lilku dostane ten správný říz.

Co budeme potřebovat?

  • 1 střední lilek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek rýže (kulatozrnná)
  • 100g parmezánu
  • 500ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl

Jak na to?

Lilek si nakrájím na větší kostky, cca 1 cm, ale měřit je skutečně nemusíte. Na pánvi rozehřejme malé množství oleje a vsypeme nakrájený lilek. Orestujeme, až dostane hezkou zlatavou barvu a těsně před sejmutím z ohně přidáme nasekaný česnek. Dávejte pozor, ať se česnek nepřipálí a nezhořkne. Lilek vysypeme do misky a stejnou pánev očistíme papírovým ubrouskem. Když je čistá, nasypeme na ni hrnek rýže a při občasném míchání ji orestujeme. Teď už jen stačí přidávat vždy malé množství vývaru, vždy tak, aby byly zrnka rýže ponořená. Promícháváme a čekáme, až se tekutina vsákne. Vývar přidáváme tak dlouho, dokud rýže nedosáhne požadované tvrdosti. Zrnka by měla být tak zvaně "na zkus", tedy mírně tvrdá. Závěrem už jen vmícháme lžíci másla - to způsobí krémovitost rizota a nastrouhaný parmezán. Vrátíme lilek, prohřejeme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

 

Co vy na to?