Vše o soli - je zdravá nebo ne?

Určitě jste následující rady o soli už slyšeli: sůl je zdravá, trocha soli je pro tělo nezbytná, sůl nad zlato, bez soli se nedá dobře vařit,... Ačkoliv je to pravda - trochu soli bychom v naší stavě opravdu měli přijímat - je snadné překročit denní doporučenou dávku soli, aniž byste o tom věděli. Skrytá sůl je ve třeba v jídlech z fastfoodů, pochoutkách jako jsou chipsy a tyčinky, kořenících směsích, ale i v jídlech, kde se používá jako konzervant nebo dochucovadlo.

Základy o soli

Kuchyňská sůl, tedy chlorid sodný, je forma sodíku, tedy prvku, který má důležitou roli při udržování toho správného krevního tlaku a množství krve. Stejně tak pomáhá k správnému fungování svalů. Malé množství soli je přirozeně obsaženo v mnoha zdravých potravinách.

Zdravotní rizika

Dlouhou dobu se mělo za to, že přílišné solení vede k vysokému krevnímu tlaku, a tedy návazně i k srdečním nemocem, dále může být příčinou vzniku ledvinových kamenů nebo osteoporózy a že solit by se mělo co nejméně. Studie provedené v posledních letech však ukazují, že minimální příjem soli je pro tělo podobně nezdravý jako příjem vysoký. Neplatí tak staré přesvědčení, že čím méně soli, tím lépe.

Pokud ale dlouhodobě přijímáte nadbytek soli, a tedy sodíku z průmyslově vyráběné potravy, naruší se přirozená rovnováha dvou prvků. Kvůli vysokému příjmu sodíku tak tělo začne vylučovat až devětkrát více draslíku, než lidé s jeho omezenou spotřebou. Nedostatek draslíku v organismu pak podle některých teorií vede k nemocem, jako je artritida či osteoporóza.

V jakých potravinách se sůl nachází?

Nejčastěji konzumujeme větší množství soli v masných výrobcích jako jsou uzeniny, klobásy, salámy, slanina, ale i některé šunky - zejména balené, kde se často používá sůl jako konzervant. Sůl také najdeme v sterilovaných okurkách, sýru, koření, ale i konzervách.

Abyste se vyhnuli konzumaci příliš vysokého množství soli, vyměňte polotovary za čerstvé přísady, používejte ve větší míře k dochucování bylinky a česnek a sledujte informace na obalu kupovaných potravin.

Kolik soli denně?

To je jednoduché na zapamatování - doporučená denní dávka je maximálně jedna čajová lžička soli (cca 5 gramů).