Cholesterol

media

Vajec se při hubnutí bát nemusíte

Vejce bychom ze svého jídelníčku neměli vyřazovat ani při redukčních dietách. Ačkoliv koluje mnoho mýtů, vejce jsou v jídelníčku důležitá a také zdraví prospěšná potravina. Řadí se dokonce mezi superpotraviny, protože jsou málo kalorická a obsahují velké množství bílkovin, vitamínů i minerálů.
media

Cholesterol si uhlídáte i pomocí správného jídla

Cholesterol je pro náš organismus velmi důležitý, je stavební jednotkou některých hormonů i nervů a pomáhá tělu zpracovávat tuky. Tělo si ho dokáže vyrábět částečně samo, velkou část ho přijímáme ve stravě. Dokud přijímáme rozumné množství toho "hodného" HDL cholesterolu, je vše v pořádku. Jakmile se ale cpeme polotovary a tučnými potravinami, mohou vyskočit hodnoty toho "zlého" LDL cholesterolu nad rozumnou hladinu a škodíme tak svému zdraví. Dobrou zprávou ale je, že se dá poměr HDL a LDL cholesterolu udržovat rozumný pomocí zdravého jídelníčku.
media

Zabiják jménem cholesterol. Čím si ho způsobujeme?

Mít vysoký cholesterol není žádná legrace. Naopak to může znamenat vážné ohrožení našeho života, protože právě s ním se pojí řada nebezpečných a jen těžko léčitelných nemocí. Základem by proto měla být jeho vhodná prevence. Víte, čím si vysoké hladiny cholesterolu zapřičiňujete a jak se jich tedy nejlépe vyvarovat?
media

Jaké tuky jsou ty "nezdravé"?

Od malička jsme slýchali, že tuky jsou špatné. Že jsou vlastně takové "nutné zlo" ve stravě, aby měla nějakou chuť. Ještě několik let spátky bylo mnoho diet založeno na přísném omezení příjmu tuku, a to jakéhokoliv bez rozdílu. V posledních letech se ale tato zjednodušená teorie, že tuky jsou špatné, zpřesnila. Jaké tuky jsou tedy ty nezdravé a které naopak mohou být prospěšné i při dietě? Čtěte dále.
media

Vysoký cholestorol? Zkuste hlívu ústřičnou

V zimní období bylo vždy těžké najít potravu čerstvou a zároveň vhodnou ke konzumaci. V dnešních dobách už takový problém nemáme, ale co si budeme povídat, zima svádí k nezdravé stravě a hodnotných jídel je určitě méně než v letních měsících, kdy je dostatek čerstvé zeleniny i ovoce. Co zkusit v zimě něco jiného, než klasiku? Už jste zkusili hlívu ústřičnou?