Lepek

media

Recept: originální tempura z rýžové mouky

Chutná vám z asijské kuchyně maso obalené v tom dobrém, lehce křupavém těstíčku? Ještě aby ne, ono těstíčko - tedy tempura - je naprosto skvělý způsob, jak ozvláštnit a chuťově čarovat s kousky masa. Nejlepší je připravit ji originálním způsobem - tedy za použití rýžové mouky. Díky tomu budete mít základ pro bezlepkové jídlo připravený.
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

V čem je bílá mouka pro naše zdraví horší než ta celozrnná?

Už naši předci věděli, co dělají. Chleba se totiž dříve pekl jen z celozrnné mouky, aniž by to tenkrát považoval kdokoliv za něco zvláštního. Dříve se totiž namleté zrno používalo v mouce celé - jak otruby, tak klíček i endosperm obsahující lepek. Dnes je situace bohužel úplně opačná - levné pečivo se peče z bílé mouky, která obsahuje zejména lepek. A ten pro naše zdraví přínosem rozhodně ve větším množství není.
media

Bezlepková dieta – ano nebo ne?

Řada lidí dnes trpí celiakií, mnoho z nás má alergii na lepek. A někteří se mu vyhýbají preventivně a ve snaze očistit svůj organismus a zhubnout drží takzvanou bezlepkovou dietu. Přitom jak nadměrná konzumace lepku, tak i jeho dlouhodobé naprosté vynechávání má svá rizika. Víte, co vám hrozí?
media

Která jídla mohou spouštět depresi?

Je dobře známé, že jídla mají přímý vliv i na naší náladu. Některá nás dokáží dostat téměř do euforie, některá nás povzbudí a osvěží a některá naopak mohou přispět k depresi. Na ta poslední jsme se zaměřili. Která jídla to jsou? Poznáte je poměrně snadno.