Ty nejlepší články rovnou do mailu

Balkánský sýr chutná, ale při dietě moc nepomůže

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí a bílou barvou, jedná se o druh řeckého sýru feta, původně vyráběného z ovčího, kozího nebo kravského mléka. V posledních letech velmi zdomácněl v oblasti střední Evropy, kde se využívá často při přípravě zeleninových salátů. Mezi velké výhody balkánského sýru patří jeho dlouhá doba trvanlivosti, která je daná způsobem skladování. Sýr je totiž uchováván ve slaném nálevu, který pomáhá udržet jeho typickou slanou chuť, ale především jej díky soli konzervuje.

Podstatnou otázkou je, zda je vhodný tento sýr při dietě? Podívejme se tedy blíže na jeho složení ve 100 gramech:

voda 56,5g
bílkoviny 15,6g
tuky 20,6g
sůl 6,6g
cukry 1,5g

Jak je vidět, s tukem to určitě není nejhorší. Díky tomu, že se jedná o tvarohový typ sýru, jeho obsah je snížen a při redukční dietě tedy v omezeném množství určitě nevadí. Daleko horší však je jeho slanost. Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučená denní dávka soli 3-5 gramů, což odpovídá přibližně jedné čajové lžičce. Stačí tedy sníst stogramový blok a doporučená denní dávka je překročena.

doporučená denní dávka soli 3-5 gramů

V žádném případě nejde o nic nového, konzumace soli se v české populaci pohybuje mezi 10 a 15 gramy, což je hodnota daleko vyšší než doporučená. Se solí bychom se obecně při redukční dietě moc přátelit neměli. Sůl na sebe váže vodu, což v konečném důsledku poznáme na váze. Podstatným argumentem proti soli je také fakt, že lidé s nadváhou mají často problémy s vysokým krevním tlakem, kde nadbytečná sůl způsobí jeho další zvýšení. Velmi důležitým faktorem, který také mluví proti soli, je také fakt, že sůl zvýší chuť na jídlo. Díky soli pak sníme větší porci, než neslaného jídla.

Doporučení ohledně balkánského sýru při redukční dietě je tedy stejné, jako u všeho jídla. V omezeném množství určitě nevadí, ale raději bychom měli sáhnout po méně slaném typu sýru. Pro dochucení jídla je ale balkánský sýr výborná volba, nezapomeňte si však jídlo již nedosolovat.

Co vy na to?

S tou solí jedna informace, která je bulharským konzumentům známa: Slaný sýr (Sirene) se před konzumací odsoluje v obyčejné vodě 24-36hod), pak je téměř bez soli (opět se to k čechům nedostalo). Slaný se používá jen do Šopského salátu. Dobrou chuť !

Od ing.Kechajov v Úterý 31. Leden 2017 13:35 IP adresa zaznamenána