Chrom může zabíjet – ale jeho nedostatek nám také škodí

 

Faktem je, že chrom se běžně vyskytuje v naší potravě. Pokud jíte pestrá a zdravá jídla, je téměř nemožné, abyste se chromu vyhnuli. A ani byste se o to neměli pokoušet. Podle norem bychom totiž denně měli v potravě či v různých potravinových doplňcích dodat tělu okolo 100 mikrogramů chromu (přitom bezpečná a doporučená denní dávka se pohybuje někde mezi 50 a 200 mikrogramy). A tento prvek je pro nás velmi důležitý.

 

Podporuje vstřebávání cukrů

Důvodem, proč se mnozí laici ohledně škodlivosti a dobrých vlivů chromu nemohou shodnout, je, že existují dva druhy tohoto prvku – takzvaný trojmocný a šestimocný chrom. První z nich je velmi potřebný a důležitý a měli bychom dbát na to, abychom ho měli vždy dostatek. Běžně nám k tomu stačí pestrá strava. Lidé trpící cukrovkou nebo kardiaci by si ho měli ovšem dopřávat ještě i pomocí doplňků stravy, které jsou běžně k zakoupení v lékárně. Tento stopový prvek totiž v našem těle působí jako pomocník při vstřebávání cukrů a umožňuje udržování správné hladiny inzulinu. Pro diabetiky je tedy nezbytný a i my ostatní bychom ho měli mít vždy dost.

 

Odkud ho vzít?

Netušíte, z jakých potravin do těla nejlépe chrom dostat? Nejvíc se ho vyskytuje v živočišných bílkovinách, což znamená, že ho najdeme především v rybách, drůběžím mase a vnitřnostech. Zdrojem chromu jsou ale i luštěniny, obilniny a samozřejmě také zelenina. Podstatné je přitom myslet na to, že aby se chrom v našem těle dobře rozkládal a vstřebával, musíme zároveň jíst i dost vlákniny, která jeho fungování napomáhá.

 

Pozor na šestimocný chrom

Jak už jsme zmiňovali, existuje ještě jeden typ chromu – takzvaný šestimocný. Ten je velmi nebezpečný, protože je karcinogenní. V běžné stravě se za normálních okolností nevyskytuje a obvykle s ním nepřicházíme do styku ani jinak. Ale ohrožením je pro lidi, kteří ve svém zaměstnání pracují právě s chromem – týká se to především metalurgického průmyslu, ale například i sklářství. Tito lidé se musejí dostatečně chránit před působením tohoto prvku, aby pro ně nebyl ohrožením.