Recept: studený salát z červené řepy

Nevíme jak vy, ale my jsme doslova unešeni z červené řepy. Tato výborná podzimní lahůdka za pár korun, umí v kuchyni divy. Když si ji předpečete dopředu, vydrží vám dlouho a vy si pak na dietní večeři snadno připravíte třeba jen výborný studený salát. 

K podzimu snad nenajdete lepší zeleninu, než je červená řepa. A pokud ji vyzkoušíte podle našeho dnešního receptu, určitě si ji zamilujete.

Co budeme potřebovat?

  • 2 menší červené řepy
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balsamica
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

řepu si můžeme připravit snadno, pokud jsme tak neudělali už dřív. Pokud například něco pečete, přidejte do trouby i bulvy řepy zabalené do alobalu. Samozřejmě ji tam budete muset nechat déle. V závislosti na velikosti není výjimkou, že  se peče i dvě hodiny. Tento způsob přípravy má tu výhodu, že uchová v řepě co nejvíc živin a chutě.

Druhou možností je dát ji vařit do vody. Bulvy jen operte a slupku nechte být. Vložte do hrnce a vařte do změknutí. Opět záleží na velikosti, ale doba vaření bude oproti pečení kratší.

Pokud už řepu máte nachystanou, stačí ji jen zbavit slupky. Pokud byste to zkoušeli za studena, půjde to těžko. Uvařenou řepu ale máte oloupanou za chvilku.

Jednotlivé řepy nakrájejte na kostičky, nebo tenké plátky. Vložte do misky a přidejte směs balcamicového octa a medu. Posolte, opepřete, pořádně promíchejte a podávejte pořádně vychlazené. Klidně můžete experimentovat a přidat další bylinku. Skvěle salát chutná s bazalkou, nebo dokonce s medvědím česnekem. Ale zkuste i jiné a dejte nám vědět, jak se zadařilo.