Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: Koprová omáčka, koprovka

Nevíme jak vy, ale my máme podzim spojený s koprovou omáčkou. I když jsme se ji opravdu dlouho vyhýbali, protože vzpomínky ze školní jídelny na toto jídlo nebyly nejlepší. Pokud ale omáčku připravíte doma, poctivě, určitě k ní najdete cestu.

Co budeme potřebovat?

  • 50g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cca 250ml mléka
  • kopr
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Jak na to?

Rychlejší omáčka snad v kuchyni nenajdete. Nejdéle zabere snad jen nakrájení kopru a tím také můžeme začít. Kopr omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dejte pozor aby v něm nezůstali dlouhé, nepřekrojené kousky, nebo abyste nenakrájeli i stonky.

Teď už jen dáme do hrnce rozpustit máslo a hned jak se rozehřeje přidáme mouku. Prakticky jen uděláme světlou jíšku. Tedy máslo a mouku promícháme na ohni, než se spojí a a nezačne hnědnout. Jakmile máme jíšku hotovou, přidáváme mléko. To lijte zpočátku po malých částech a rozmíchávejte postupně. Jakmile mouka dostatečně zřídne, můžete přilít zbytek a přidat nasekaný kopr. Teď už jen na mírném plameni, nebo klidně už na vypnutém sporák nechte probublat. Stále promíchávejte a můžeme začít s nejtěžší prací, dochucováním. 

Nemusíte se bát, vše se dá napravit pokud to s něčím přeženete, ale samozřejmě je lepší odhadnout správnou míru. Do omáčky tak přidejte trochu soli, cukr a ocet v množství tak aby vám chutnala. Někdo má rád sladší, někdo kyselejší. Poměr tedy budete muset odhadnout sami.

Za odměnu ale budete mít skvělou omáčku, kterou je nejlepší podávat s bramborem a vajíčkem uvařeným na tvrdo. Dobrou chuť

Co vy na to?