Posilování z vás mužatku neudělá

Snažíte se hýbat, cvičíte, běháte a máte před sebou vytouženou vidinu krásné štíhlé postavy? Tak to má většina z nás, ale děláme jednu zásadní chybu – vyhýbáme se posilování. A to zvláště ženy.

Přitom právě posilování je podle odborníků mnohem důležitější než jakýkoliv jiný pohyb.

Existuje celá řada sportů a jiných pohybových aktivit. Každý si časem najde tu svou, která mu nejvíc vyhovuje. A máme rázem pocit, že díky ní shodíme přebytečná kila, zmenší se obvod problémových partií a budeme zkrátka krásní, štíhlí, s vyrýsovanými těly. Ale nebudeme. Pokud totiž neposilujeme a jen hubneme, shazujeme sice tuk, ale nabíráme jen málo svalové hmoty. Přitom právě ta činí naše tělo pružným a pevným.

Ženy se zdráhají

V posilovnách obvykle potkáme víc mužů než žen. Touží po velkých bicepsech, pekáči buchet na břiše, vyrýsovaných prsních svalech. Ženy takové touhy nemají a synonymem pro posilování je pro ně přeměna v extrémně svalnatou a pro mnohé nehezkou kulturistku. To je pro ženy noční můrou, ale odborníci je uklidňují – když začnete posilovat, žádnou mužatkou se rozhodně ze dne na den nestanete. Naopak, jen díky posilování získáte svou vysněnou postavu. A za mnohem kratší čas než když budete cvičit jakkoliv jinak.

Nárůst svalů

Každý pohyb je vítaný. Hýbat bychom se měli nejméně třikrát, ideálně pětkrát týdně, a to vždy alespoň půl hodiny. Počítá se třeba i obyčejná procházka. Ale i když díky tomu shazujeme přebytečná kila a nevítané tukové polštáře mizí, svaly nezískáváme. Což většině z nás nevadí, chceme přece zhubnout, ne zesvalnatět! Jenže podle expertů je tohle uvažování naprosto zcestné, protože svaly potřebujeme víc než co jiného. A při současném lenivém a sedavém způsobu života je rozhodně nemáme takové, jaké bychom měli mít. Ochabují a ve vyšším věku nás pak kvůli tomu postihují různé zdravotní problémy. Přitom stačí i jen dvakrát týdně si půl hodiny zaposilovat s činkami a uděláme toho pro své tělo víc, než tušíme. A navíc, díky posilování dosáhneme mnohem rychleji úbytku obvodových centimetrů přesně tam, kde to potřebujeme.