Paleo je IN. Škodí nám nebo prospívá?

Jídelníček po vzoru pralidí, nocování jako v době kamenné – co dalšího si ještě vyznavači životního stylu nazvaného příznačně „paleo“ vymyslí? A mají pravdu v tom, že nám právě tohle prospívá, nebo si naopak paleo stylem škodíme?

Možná jste o paleo dietě ještě neslyšeli. Podle jejích příznivců nejde jen o dietu, jde spíš o životní styl, něco na způsob veganství, vegetariánství a podobně. Zkrátka živíte se jako lidé v době kamenné. Tehdy neexistovalo zemědělství a lidé se tak živili jako sběrači či lovci. Ne že byste museli chodit do lesa sbírat bobule a lovit zajíce, ale jídelníček je tomu naprosto přizpůsobený.

Zakládá se na konzumaci masa, ryb, ovoce, zeleniny, vajec. Upřednostňovány jsou oleje jako kokosový či olivový, případně sádlo. Naopak v téhle stravě chybí vše, co produkují zemědělci, protože podle příznivců paleo diety náš zažívací systém neprošel ještě takovým vývojem, aby dokázal tyto produkty strávit a ty nám tak naopak škodí.

Odborníci ale mnohdy tvrdí opak – zaprvé, že náš trávicí trakt už evolucí prošel a zvládne vše, a většinou k našemu prospěchu. A také zdůrazňují, že v paleo dietě chybí mléčné výrobky a lidé tak mají málo vápníku.

Paleo spaní

Relativní novinkou tohoto stylu života je paleo spaní. Jak asi tušíte, jde o spaní jako v době kamenné, tedy žádná postel, měkká matrace a pohovka. Spí se na tvrdé zemi jako spali pralidé.

Někdo volí podlahu, jiný si ustele na koberci, zhýčkanější jedinci sahají po podložkách na jógu. Ať tak či tak, moc dobře se nevyspíte, ale vše je prý jen otázkou času a zvyku. Pokud vytrváte, zlepší se prý držení vašeho těla, prospějete své páteři, zlepší se váš krevní oběh. A nakonec se prý zlepší i kvalita spánku.

Ale odborníci jsou opět striktně proti. Podle nich se sice někomu na zemi může spát dobře, ale pro většinu lidí to bude dlouhodobé trápení, budou otlačení a rozbolavělí a rozhodně nebudou mít kvalitní spánek a nebudou dostatečně odpočinutí. Přitom to je cílem spánku – zregenerovat, odpočinout si a nabrat síly na nový den. Navíc to prý není dobré ani pro páteř, která není zvyklá být v takové pozici a na tak tvrdém podloží.

Nikdo to nikomu nevyvrací a paleo životní styl si může zkusit každý. Ale jen ti nejvytrvaleší jedinci u něho zvládnou vydržet, protože doba kamenná je zkrátka tvrdá.