Oříšky při hubnutí? Zákeřný zdroj tuků

Často je pojídáme, když máme na něco chuť. Říkáme, že si díky nim obalujeme nervy. Když je nám smutno, chroupání oříšků nám dokáže pozvednout náladu. A i když hubneme, jíme je většinou vesele dál, protože oříšky nám přece nemohou uškodit. Omyl! Oříškům bychom se při redukci váhy měli z daleka vyhýbat nebo je omezit na minimum.

Ořechy jsou velmi zdravou pochutinou, která našemu tělu rozhodně prospívá. Je jich nespočet druhů a každý má nějakou přednost. Někdo dává přednost arašídům, jiný oblibuje para ořechy, další si rád louská vlašské ořechy, někdo nedá ani ránu bez pistácií. Ať si rádi dáte ty nebo ty, je jasné, že díky nim prospíváte svému srdci i cévám a získáváte z nich další látky nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Najdeme v nich železo, kyselinu listovou, bílkoviny, vlákninu, hořčík, vitaminy K, E či B1nebo také důležitou kyselinu alfa-linolenovou. Jenže mimo to obsahují i obrovské množství tuku.

Půl hmotnosti je tuk

Pokud zkonzumujeme 100 gramů oříšků, zpravidla tak do těla dostaneme okolo 50 gramů tuku. Je to samozřejmě ten zdravější tuk, není v něm škodlivý cholesterol, ale i tak – pokud jíme oříšky ve velkém množství a často, konzumujeme tolik tuku, že naše váha nejen neklesá, ale může i růst. 

Zvlášť nebezpečné je to při dietě, kdy oříšky považujeme za neškodné a dopřáváme si je místo jiných, nevhodných pochutin. A tím děláme obrovskou chybu. Při hubnutí bychom totiž podle expertů měli zkonzumovat maximálně deset kusů oříšků denně.

Kolik kusů ořechů jíst?

Zatímco při redukci hmotnosti je doporučené množství oříšků omezeno na pět až deset kusů, při běžném stravování jich můžeme jíst víc. Ale dát si například kilo buráků není nejlepší nápad.

Kolik jakých druhů ořechů tedy můžeme sníst, aby nám to ještě neškodilo?

  • Vlašské ořechy – 7 kusů
  • Pistácie – 49 kusů
  • Kešu – 18 kusů
  • Makadamové ořechy – 12 kusů
  • Para ořechy – 6 kusů
  • Mandle – 23 kusů