Pro radost i zhubnutí. Jak vybrat nejlepší sport?

Když se odhodláme začít cvičit, je to ten první a nejzásadnější krok. Druhá věc je vydržet ve svém předsevzetí a předčasně to nevzdat. Ale ještě mnohem důležitější je vybrat si ten správný sport, který nám pomůže dosáhnout vysněné postavy nebo nás zkrátka jen zbaví psychického napětí.

Jenže jak si vybrat?

Když si třeba na Silvestra řekneme, že začneme cvičit, asi moc nepřemýšlíme nad tím jak. Zkrátka máme nějaký cíl a cestu k němu. Jenže kudy se vydat? Když se nad tím totiž zamyslíme, zjistíme, že existuje neskutečný počet různých sportů a cvičení a laik se v nich brzy začne ztrácet. Co dělat, když chci posílit paže? Co když chci zhubnout břicho? Jak zformovat celou postavu? A co když jsem se svou postavou celkem spokojená, ale chci se zkrátka začít hýbat? A nebo co když mě lákají východní techniky jako jóga, které je ale nespočet druhů? A teď babo raď. Ale baba radit nemusí, poradíme vám my.

Pro klidnou mysl

V dnešní době jsou čím dál populárnější sporty, které nám zároveň pomohou zklidnit se, zapomenout na stres a problémy a hodí nás do pohody. Jde hlavně o jógu. Je vhodné projít si její typy a zjistit, které z nich se cvičí v našem okolí a pak si vybrat. Můžeme zajít na jednu hodinu a zjistit, jestli nám tento typ vyhovuje, případně příště zkusit jiný. A pokud je jóga moc náročná a cítíme se se svým tělem „v pohodě“, co takhle zkusit jen meditovat?

Pro radost

Někdo chce cvičit, aby měl velké svaly. Jiný sice chce zhubnout, ale chce také mít z pohybu radost.

Řada lidí tak volí jízdu na kole, procházky a podobně. Ale můžete začít třeba i tančit. Zapomeňte na dril z tanečních, najděte si kurz nějakého tance, ať už vášnivé latinskoamerické vlnění nebo moderní hip hop a podobně. To, co vám sedne a bude vás bavit, u toho vydržíte. 

Pro sociální vztahy

Někdo je individualista, jiný upřednostňuje tým. A tak je dobré zvolit nějaký týmový sport, ať už jde o fotbal, volejbal nebo třeba stolní tenis. Výhoda je, že se svými parťáky se spřátelíte, navážete nové kontakty, na každý další trénink se budete těšit a nebudete hledat výmluvy, proč nejít cvičit.

Pro postavu snů

Pokud vás trápí jen určité partie vašeho těla, případně ho potřebujete dát dopořádku kompletně, bude to méně zábavné a také náročnější. Buď můžete začít chodit do posilovny, kde vám poradí, jak procvičit kýžené partie, nebo si sami najděte sport, který vám pomůže a zaujme vás.

Pokud vás trápí boky a lýtka, můžete začít chodit na kick-box. Na posilování lýtek je také výborné skákání na trampolíně, případně si vzpomeňte na dětství a skákejte přes švihadlo. Na posilování břicha jsou nejlepší břišní tance. Kondici vám zlepší zase například takzvaný flowin. Ale výběr je obrovský a nějaký sport si určitě zamilujete, stačí jen hledat.