Nedaří se vám zhubnout? Jděte na to psychologicky!

Spousta z nás se snaží zhubnout, zkoušíme všemožné způsoby, diety a cviky, ale ručička na váze se najednou zasekne a ne a ne se pohnout směrem dolů. Také z toho už začínáte vyšilovat a přemýšlíte, že to vzdáte, protože vaše tělo se prostě rozhodlo stávkovat? Nevzdávejte to – zkuste tělo přemluvit pomocí své psychiky.

Když je někdo dobrý psycholog, dokáže docílit spousty věcí – a nebo dokáže mnoho lidí nenápadně a nenásilně přimět udělat řadu věcí, na které si dosud netroufali nebo které dlouho odkládali. A psychologie je výborným pomocníkem i při hubnutí. Samozřejmě, že bez vaší fyzické snahy, tedy změny stravovacích návyků a započetí pohybové aktivity, to nepůjde, ale když víte, jak na to, půjde vám hubnutí mnohem snadněji a vytrváte v něm. Podívejme se tedy, co nám radí zkušení psychologové.

Je to v hlavě

Pokud se vám nedaří zhubnout, i když se o to sebevíce snažíte, není často chyba ve vašem těle, ale ve vaší hlavě. A tento blok musíte odstranit, jinak své vysněné váhy a postavy nikdy nedosáhnete. V první řadě si uvědomte, proč se snažíte zhubnout – kvůli tomu, aby se vám druzí neposmívali, abyste se všem líbili a lichotili vám, nebo to děláte kvůli sobě, kvůli svému zdraví a svému dobrému pocitu ze štíhlé postavy? Pokud to děláte kvůli jiným, nikdy to nedokážete – musíte si uvědomit, co chcete vy sami a jaká je vlastně vaše motivace. Teprve tehdy, když ji naleznete, dokážete to.

Odpočiňte si

Odkládáte cvičení na večer, pak na ráno a pak na další den, protože si říkáte, že na něj prostě nemáte čas? Věříme vám to, v dnešním světě není snadné najít si půl hodiny denně na cvičení. Ale to je ten základ. Odložte některé povinnosti, přehoďte je na někoho jiného a udělejte si čas sami na sebe – nemusíte v ten čas pokaždé cvičit, třeba jen relaxujte, jděte na procházku a provětrejte si hlavu. Zkrátka odpočiňte si, utřiďte si myšlenky, uklidněte se. A uvidíte, jak se vám pak všechno ostatní bude dělat snadněji a s větší radostí – a to včetně vaší snahy zhubnout.

Každý zhřeší

Máte pocit, že pokud nezvládáte dodržovat svůj dietní plán, občas se vykašlete na cvičení a jindy sníte půl tabulky čokolády, je rázem všechno v háji? Přemýšlíte pak, jestli to má vůbec cenu a jestli to dokážete? Dokážete. Všichni chybujeme, každý z nás se občas nechá svést k nějakému hřešení. A když je to jen výjimečně a dokážete se zase vrátit ke svému plánu a jít ke svému cíli, jste na nejlepší cestě ho dosáhnout. Chce to jen myslet pozitivně a i přes občasné pády se dokázat zvednout a jít stále dál.