Recept: Chutné mleté maso zapečené s cuketou a rajčaty

Cukety se staly celoroční součástí nabídky zeleniny v našich obchodech. A právě nyní, když jsou k dispozici čerstvé a za dobrou cenu, se hodí znát co nejvíce vynikajících receptů. Snažili jsme se najít takový, který zasytí a přitom je chutný a dietní. Zapečené mleté maso s cuketou a rajčaty navíc i dobře vypadá.

Co potřebujeme?

  • 2 větší cukety
  • 100 g rajčat
  • 2 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 g čedaru
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • polévkovou lžíci rajského protlaku
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • uzenou sladkou papriku
  • špetku chilli
  • worchester

Jak na přípravu?

Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cuketu si nastrouháme na jemném struhadle, posolíme a necháme pustit šťávu. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenší kolečka, stejně tak jarní cibulky.

V míse rozšleháme vejce se smetanou a nakonec vmícháme čedar nastrouhaný na jemno.

Ve velké pánvi necháme cibuli na trošce oleje zesklovatět. Poté přidáme mleté maso, dle chuti worchester, sůl, pepř, špetku chilli a zaprášíme uzenou paprikou. Maso opražíme za stálého míchání. Poté přidáme rajčata, protlak a protlačíme česnek. Vše necháme chvíli povařit, občas promícháme, aby se vypařilo větší množství šťávy.

Pekáček vymažeme olejem. Z cuket vymačkáme šťávu a polovinu nastrouhaných cuket rozprostřeme na dno pekáčku. Na ně navrstvíme mleté maso a zarovnáme. Další vrstva bude druhá polovina nastrouhaných cuket. Na ni poklademe kolečka rajčat a jarní cibulky a pak zalijeme smetanou s čedarem.

Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů péct alespoň na půl hodiny.

Opatrně nakrájíme na porce a můžeme se vrhnout s chutí do jídla.

Dobrou chuť!