Bolest hlavy – nemoc matek a manažerů

Hlava občas zabolí každého z nás. Důvodů, proč se to děje, je nespočet. Většina z nich jsou banality, někdy ovšem může jít o varovný signál a příznak nějaké vážné nemoci. A nemusí jít o nádor na mozku, ale třeba o problémy s očima a další potíže. Poradíme vám, jak se v bolestech hlavy vyznat.

Podstatné je určit, kde vás hlava bolí – v oblasti spánků, za očima, na temeni, na čele nebo celá hlava. Každé místo může naznačovat jiný problém. A hlava také bolí v různých situacích. Když dlouho koukáte do monitoru, začne vás pak bolet hlava. Když přes den málo pijete, bolí vás hlava.

Pokud jste ve stresu a máte trému, může vás kvůli tomu rozbolet hlava. Pokud jste unavení, může vás bolet hlava. Důvodů je zkrátka nespočet. A řešení většinou spočívá v odstranění důvodu bolesti– hodně se napít, odpočinout si, uklidnit se, vypnout počítač a zavřít oči.

Pozor na oči

Podrážděné oči, rozostřené vidění, horší zrak než před časem. To je jasná známka toho, že se s vašima očima něco děje. Pokud k lékaři zajdete včas, mají vaše oči ještě značnou naději na zlepšení nebo aspoň lékař zabrání dalšímu zhoršování. Pokud vás ovšem začne bolet hlava, je to známka toho, že zrak dlouhodobě přepínáte. Pokud ani to vás k lékaři nedožene, můžete o zrak přijít zcela.

Utrpení manažerů a matek

Muži si většinou myslí, že ženy na rodičovské dovolené mají doma pohodičku, jen se povalují s dětmi a nic moc nedělají. Faktem však je, že matky jsou mnohdy v jednom kole, pořád musejí mít oči na stopkách a uši nastražené, od rána do večera se nezastaví a ani v noci se kvůli budícím se dětem kvalitně nevyspí, k tomu péče o domácnost, zahradu, manžela, nákupy a tak dále. A tak je někdy urputně rozbolí hlava v oblasti spánků, jsou unavené, neschopné fungovat tak jako dosud – i když se o to pokoušejí.

Tato bolest v oblasti spánků se často vyskytuje jak u matek malých dětí, tak u manažerů a dalších lidí, kteří jsou neustále v jednom kole, nemají čas relaxovat a nikdy si pořádně neodpočinou. Tělo se snaží fungovat, ale odpočinek zkrátka potřebuje. A tak najednou začne stávkovat a člověka pomocí bolesti jasně upozorní, že by měl brzdit. Pomoc je přitom snadná – náprava dosavadního životního stylu, dostatek odpočinku, snaha najít si čas sám na sebe. A pomáhá i aktivní pohyb.