Jezte nezdravě, pomůže to vaší postavě

Zuby nehty se držíte dietního jídelníčku, odpíráte si vše, co jen na první pohled zavání nezdravotami a přemáháte se, abyste cestou z práce nezapluli do nejbližší cukrárny? Máte-li takhle pevnou vůli, tak klobouk dolů. Ale vězte, že některá jídla, která na první pohled vypadají nezdravě, mohou vaší postavě i tělu naopak prospět. Která to jsou?

Dietologové nám většinou dají seznam všech možných potravin a produktů, které je vhodné jíst, abychom dosáhli požadované váhy. A zároveň nám jasně vysvětlí, čemu se vyhýbat jako čert kříži a po čem zaručeně přibereme. Jenže ne každý je takhle ukázněný a většina lidí, kteří se odhodlají hubnout, už po pár dnech začne neodolatelně toužit po něčem, co jejich nový jídelníček striktně zakazuje. Chcete-li si občas dopřát a vyhovět svým touhám, pak to udělejte. Tedy jen s rozumem a s těmi jídly, která vaší postavě neuškodí.

Plnotučné mléko i hamburgery

Ano, čtete dobře. Light výrobky jsou sice skvělými pomocníky ve shazování kil, protože neobsahují příliš... ničeho. Ale když si čas od času dáte sklenici plnotučného mléka nebo si dopřejete poctivý smetanový jogurt, svět se nezboří. Naopak – tělu tím dodáte mnoho potřebných látek a živin. A pokud se takhle nestravujete denně, nic nepokazíte.

Podobné je to i s jídly, která si okamžitě pojíme s fast foody. Hamburger při dietě? Co je to za nesmysl? Žádný nesmysl. Samozřejmě, pokud si ho dáte ve fastfoodu, riskujete, ale pokud zajdete do klasické restaurace a objednáte si burger s hovězím masem (ideálně ze svíčkové), tak je to naprosto dokonalé – tohle maso je skvělým zdrojem bílkovin a burger je navíc napěchovaný zeleninou. A připravit si ho klidně můžete i doma. Stejná volba může být i pizza, která, když se nad tím zamyslíme, je také plná zeleniny a při dobré volbě i kvalitní šunky.

Vejce a uzeniny

O vejcích už toho bylo napsáno mnoho. Jedni je při dietě zakazují, jiní naopak prosazují. Tak jak je to? Samozřejmě, když jich sníte pět denně a navíc smažených, není to ideální. Stejně tak většina z nás netouží po vzoru kulturistů pít syrová vejce. Ale při vhodné úpravě a v rozumném množství se jich vůbec bát nemusíte, právě naopak.

A co ty uzeniny? Většina samozřejmě příliš vhodná není ani v situaci, kdy se nesnažíte zhubnout. Ale pokud vsadíte spíše na kvalitu než na cenu, tak si je nemusíte upírat. Kvalitní šunka je ideální volbou k snídani. A například k přípravě pokrmů je mnohem vhodnější vepřové sádlo než oleje. Tak proč ne?