Honí vás mlsná? Bez výčitek podlehněte

Jíst pětkrát denně je sice hezké, jenže když jste v jednom kole, tak asi často nestíháte. A nebo jste tak vyšťavení, že máte pocit, že potřebujete urychleně doplnit energii nějakou kalorickou bombou, jinak už to dál prostě nezvládnete. Sice se říká, že když jeden den v měsíci hřešíte a pak zase žijete zdravě, tak to s vaší postavou a snahou nic neudělá, ale ideální to určitě není, protože tělo je na něco již zvyklé a vy mu to naprosto nabouráte. Ale občasná hříšná svačinka, která vás povzbudí k dalšímu pokračování a fungování, nemusí být žádnou katastrofou. Pokud na to půjdete s rozumem a nevyjíte půlku cukrárny, nic hrozného se neděje.

Zákusek, čokoláda, sušenka

Existuje spousta zdravých pochutin pro hubnoucí lidí, které sice mají zahnat chutě a zasytit lačný žaludek, ale pořád jsou to zdravé věci. Když zatoužíte po něčem nezdravém, poradíme vám, po čem ideálně sáhnout. Samozřejmě ne každý den, ale čas od času smíte.

Když natrefíte na cukrárnu a lačně zíráte skrz výlohu na pult přeplněný zákusky, nemusíte jen zoufale slintat. Zajděte dovnitř a dejte si například věneček. Tím téměř nic nezkazíte, je to taková klasika, chutná skoro každému, ale přitom je celkem „dietní“. Těsto je velmi podobné odpalovanému, krém také není z nejtučnějších, suma sumárum energetická hodnota jednoho věnečku je cca. 500 kJ. Podobně je na tom například rohlík.

Pokud milujete čokoládu, nemusíte si ji odpírat, dávejte si ji třeba i denně. Ale řiďte se dvěma základními pravidly – dopřávejte si jen kvalitní hořkou a nejezte jí příliš mnoho, maximálně jeden či dva řádky.

A co když na nákupu dojdete k regálům se sladkostmi? Můžete si ideálně koupit rýžové chlebíčky v polevě... nebo nějakou sušenku. Sušenku? Ano, výjimečně to neškodí, ale dbejte na složení sladkostí. Raději berte ty bez čokoládové polevy a bez čokoládových a jiných náplní, lepší jsou také cereální sušenky.