Mýty o (ne)zdravých potravinách: olivový olej, chipsy či soja

Denně se setkáváme s mnoha nezdravými potravinami a pochutinami, které nás přímo svádí, abychom se jimi přecpali a my jen těžko odoláváme. Víme přece, že jsou totálně nezdravé a jen nám škodí. Jenže možná si o některých myslíme, že jsou nezdravé a ony přitom nejsou – a naopak.

Vezměte si například, co se dozvídáme o olivovém oleji. Všude se o něm píše, že patří mezi nejzdravější, ideální je přidávat ho do zeleninových salátů a velmi nám prospívá. Ale smažit na něm? Ani omylem, přece se rychle přepálí a rázem se z něj stane škodlivina. Věříte tomu? Chyba – panenský olivový olej na smažení není vhodný, ale pokud není lisovaný zastudena, můžete ho klidně používat i na smažení a vyrovná se například i řepkovému, který se také velmi doporučuje.

Chipsy si klidně dejte

Jedním z největších lákadel jsou pro nás většinou kromě sladkostí chipsy. Svádějí nás mnoha různými příchutěmi a řada z nás je miluje. Jenže víme, že nic horšího snad už večer chroustat nemůžeme, jsou přece mastné, slané a podle některých odborníků i karcinogenní. Opět je to ale mýtus – vědci totiž prokázali, že v chipsech se skutečně objevuje rakovinotvorný karcinogen akrylamid (ten se ostatně nachází i v dalších škrobových potravinách vyráběných za vysokých teplot), ale pokud si vybíráte chipsy osmažené dozlatova, je v nich této látky méně než v chipsech osmažených dohněda. Navíc jsou zdravější chipsy připravované na palmovém oleji než ty smažené na oleji slunečnicovém.

Tyto informace ovšem neznamenají, že jsou chipsy zdravé, to v žádném případě. Obsahují velké množství soli a další nezdravé přídatné látky, takže pokud se bez nich neobejdete, jezte je jen střídmě, rozhodně nezkonzumujte celý balíček.

Soja bez soji

Další kapitolou samou pro sebe je soja. V dnešní době jsou sojové výrobky značným trendem a řada lidí je upřednostňuje před jinými. Jenže byste neměli věřit reklamám a trikům prodejců. Pokud se rozhodnete dávat si soju jako alternativu, vždy si pečlivě přečtěte složení daných výrobků. Možná totiž užasnete, že v některém sojovém produktu žádnou soju nenajdete. A co v něm tedy je? Bohužel, často jde pouze o škrob smíchaný s tukem, což rozhodně nic zdravého není.