Teď zhubnu! Jak dodržet novoroční předsevzetí?

Rozhodnout se, že zhubnete, je chválihodné. O Silvestrovské půlnoci se to hezky slibuje, zní to slavnostně. Jenže už po novoročním probuzení vám možná začne být jasné, že tak snadné to nebude. To se opravdu máte vzdát všech požitků života, úžasných jídel, dortů, sladkých nápojů, obžerství na různých oslavách? To je pro mnoho z nás zásadní krok a většina novoročních předsevzetí právě na tomhle ztroskotá – neodoláte pokušení jídel, po prvotním zápalu skoncujete s cvičením, pomalé tempo hubnutí vás brzy zklame a odradí. Což je škoda.

Začněte v hlavě

Než se do hubnutí pustíte, měli byste si to nejdřív utřídit v hlavě. Promyslete si, proč chcete zhubnout, jaká je vaše skutečná motivace, kolik kilo chcete zhubnout a co jste pro to ochotni udělat a obětovat. Popřemýšlejte, jestli budete mít podporu rodiny, jestli vás vaši přátelé a kolegové podpoří nebo vás naopak budou pokoušet a kazit vám vaši snahu. Nejdřív se totiž musíte pevně rozhodnout vy sami a být si jistí svým následujícím krokem. Nebude to lehké, bude to chtít spousty vůle, odhodlání a sami to možná nezvládnete. Promluvte si o svém předsevzetí s rodinou a nejbližšími a požádejte je o podporu a motivaci. Díky nim pro vás bude těžší sejít z cesty.

Nedávejte si přehnané cíle

Chcete shodit dvacet kilo a rádi byste to zvládli do léta? Uvědomte si, jak reálný je váš cíl a co pro něj jste ochotni dělat. Jak často budete cvičit? Plánujte chodit do posilovny nebo cvičit venku, případně v kolektivu? Jakým způsobem se budete stravovat mimo domov? To vše vám pomůže zhubnout. Ale musíte na to jít hlavně s rozumem a myslet především na své zdraví. Hladovka ani drsné diety ještě nikdy nikomu dlouhodobě postavu snů nezajistily.

 

Zdravé je zhubnout kilo týdně. Může se stát, že po nějakém čase se vaše váha zastaví a nebude se vám dařit shodit víc. Bude to od vás vyžadovat invenci, chuť pro nějakou změnu v pohybu či změnu ve stravování. Pokud budete mít krizi, svěřte se rodině, partnerovi, kamarádce, požádejte o radu a pomoc. Jen tak vytrváte a uspějete.