Máte problémy se vstáváním? Zkuste drobné rituály, které vás z postele dostanou

I přes to všechno je spánek jedna z věcí, která je u člověka opravdu flexibilní. Spánkovou deprivaci v menším měřítku vydržíme hodně dlouhou dobu, ale samozřejmě si to vezme jistou daň. Dokonce i opak se dá naučit, spát skutečně dlouho - pokud můžeme, chce jistou formu "tréninku". Dnes se ale budeme zabývat opačným problémem. Co tedy dělat, aby vstávání bylo příjemnější a z postele jsme se dostali hned.

Zapomeňte na mobil

Patříte k těm, kteří ráno vstanou o něco dřív, jen proto aby měli čas zkontrolovat sociální sítě a emaily? Tak vám je každá rada drahá. Všechny rady, které někde najdete, budou mít společnou vlastnost pohyb. Vstát z postele, pomyslně se odprostit od ležení a nastavit svoji hlavou na plný výkon, totiž vleže nejde. Pokud se podíváte na různé rozhovory, s úspěšnými lidmi, kde probírají svoji ranní rutinu, vždy uslyšíte - mobil beru do ruky nejdříve hodinu po vstávání. I když tolik času nemáte, mobil do ruky po ránu nepatří. Nechte myšlenkám volný průchod, nenuťte se do pracovního režimu hned a dejte tělu prostor nastartovat den postupně.

Napijte se

Začneme postupně a zvolna. Tohle zvládne každý. Pokud opět zabrousíte do rozhovorů s úspěšnými, ale i třeba jen s nadšenci do fitness, uslyšíte tento rituál. Hned po probuzení zamíří do kuchyně a vypijí sklenici studené vody s citronem. I když se nám nepodařilo dohledat žádnou studii, traduje se, že studená voda donutí organismus ohřát ji a tím nastartuje metabolismus. Jak jsme už řekli, žádné vědecké potvrzení jsme nenašli, ale jiná část bude fungovat určitě. Jakmile totiž začnete pít pravidelně, tělo si o to začne říkat. Výsledkem bude, že po probuzení budete mít žízeň - což je správně, tělo je po noci dehydratované - a žízeň vás donutí vstát.

Cvičte, ale ve svém rytmu

Cvičení je sice už trošku náročnější disciplína, ale i tu po čase zvládnete. Opět jde jen o zvyk a ten nezískáte jinak, než pravidelným opakováním. Po probuzení tedy věnujte krátký čas protažení a cvičení. Záleží na vašem rytmu, určitě se do ničeho nenuťte. Pokud nejste zrovna ranní ptáče, není dobrý nápad začít hned se silovým tréninkem. Naopak, zvolte pár cviků z jógy, nebo jen meditujte. Snad jediné, co byste měli dodržet je, že cvičení do ložnice nepatří. Vstaňte, odejděte do části bytu, kde aktivně žijete a teprve tam začněte. Není nic horšího, než se přesvědčovat a při tom koukat na vyhřátou postel.

Dodržujte režim

Pokud budete chodit spát dlouho po půlnoci, předtím se budete dívat na televizi a nebo se cpát, bude to těžké vždy. Můžete to trápení trochu zmírnit, ale základ je kvalitní spánek. I pokud vám to okolnosti nedovolí a občas se do postele dostanete později, vstávejte vždy včas. Prakticky všechny naše rady jsou o zvycích a ty si nevypěstujete, jestliže budete přes týden vše dodržovat a o víkendu budete vyspávat. Menší rozdíl tělo sotva pozná, ale spát třeba o třetinu déle, to už je problém. I k víkendu tedy, pokud jste spáči, může patřit budík. Nejen že vás udrží bdělejší po celý den, ale budete mít víc času sami na sebe.