Do fitness kuchyně patří i tuky

Dali jste se na dráhu hubnutí a zdravého stravování a tápete, jaký olej či tuky je nejvhodnější při vaření používat – pokud je to doopravdy nezbytné? Smutným faktem je, že polovina dospělé populace v naší republice trpí nadváhou a obezitou - a ve většině případů za to může právě tuk. Jaké tuky jsou tedy zdravé a které jsou zcela nevhodné? Rádi vám je představíme.

 

Máslo

Máslo je složeno z 80% tuku a zbylých 20% obsahuje vodu cukry a mléčné bílkoviny. Máslo se ale spíše hodí do studené kuchyně než na smažení.

 

Margarín

Margarín je jednoduše ztužený rostlinný tuk, který se vyrábí již nejnovějšími technologiemi. I přesto, že je podstatným zdrojem Omega 6 a Omega 3 mastných kyselin má velký podíl na kardiovaskulárních onemocněních a zanášení cév cholesterolem. Proto byste to s margarínem opravdu neměli přehánět, a už vůbec jej nepoužívat na smažení.

 

Olivový olej

Tento druh oleje se také nepoužívá na smažení, jelikož nemá vysoký kouřový bod. Proto je nejvhodnější jej používat ve studené kuchyni – například na „zakapání“ zeleninových salátů. V rafinované podobě se ale olivový olej dá použít i na občasné smažení.

 

Kokosový olej a kokosové máslo

Fitness kuchyně zažila doslovný boom v podobě právě kokosového tuku. Je totiž zdrojem vysokého množství nasycených mastných kyselin, které dodají energii při cvičení a šetří svalový glykogen. Díky nasládlé chuti se hodí spíše do sladkých pokrmů. Vyvarujte se ale jejich rafinované podobě.

 

Sádlo

Již dávno není pravda, že by bylo sádlo formou jakéhokoli rizikového tuku. Naopak – sádlo je dokonce zdraví prospěšné. Najdete jej v kuchyních těch nejluxusnějších restaurací. Je velkým zdrojem nenasycených mastných kyselin - při smažení se proto nepřipálí. Sádlo je vhodné pro přípravu teplé i studené kuchyně. Jedná se dokonce o světovou potravinu – vepřové sádlo se totiž umístilo na osmém místě ve studii nejzdravějších potravin na celém světě. Každý zdravý jídelníček by měl obsahovat alespoň malé množství sádla, A to hlavně z toho důvodu že je to zcela přírodní produkt.

 

Nebojte se zdravých tuků!