Koloběžky jsou zase in. Využijte toho pro vaše zdraví

Koloběžku si nemusíte hned kupovat. V dnešní době se dají snadno půjčit, a to nejen v klasických půjčovnách kol, ale i ve větších městech například díky speciálním mobilním aplikacím. Ty vám pomocí gps polohy najdou volnou koloběžku ve vašem okolí, kterou si můžete půjčit a pak zase odstavit tam, kde zrovna potřebujete. Dnes jsou často v nabídce i elektrokoloběžky, které jsou na jízdu pohodlnější, ale ve snaze posílit tělo vám příliš nepomohou. Pojďme se zaměřit na klasickou i elektrickou koloběžku a její benefity pro zdraví.

Střídejte nohy, tvarujete stehna, lýtka a zadek

Koloběžka je pro sport velmi vhodná, protože, jak už její název napovídá, trénuje hlavně vaše nohy, zejména lýtka a stehna. Když se nebudete pořádně odrážet, nepojedete. Když budete, zapojíte a posílíte svaly na nohou. Ale jelikož se odrážíte vždy jen jednou nohou, zatímco druhá odpočívá, je nutné pravidelně je střídat, abyste zatěžovali obě stejnoměrně a neměli pak na jedné noze silnější svaly než na druhé.

Odrážení na koloběžce je také skvělým tréninkem pro svaly na hýždích. Když se totiž jednou nohou odrážíte od země, musíte si druhou nohou trochu přidřepnout. Země je totiž níže než stupínek koloběžky. Právě při tomto pohybu krásně zapojujete hýžďové svalstvo.

U elektrických koloběžek budete odrážením muset pomáhat zejména při jízdě do kopce. A díky tomu, že elektrická koloběžka má stupínek výše než klasická (obvykle pod ním bývá umístěna baterie), je takové odrážení namáhavější.

Čtěte také: Trápí vás vaše pozadí? Vytvarovat ho můžete poměrně snadno

Stání prospívá zdraví

Další neopomenutelnou výhodou koloběžek je to, že narozdíl od jiných dopravních prostředků (včetně kola), na nich nesedíte, ale stojíte. A správný postoj je pro naše tělo velmi důležitý – rovná nám záda, zabraňuje degenerování páteře. Díky odrážení a jízdě se zpevňují i zádové svaly, protože musíte stát ve vhodné, vzpřímené poloze, abyste jeli svižně, ale nebolela vás u toho právě záda. Pokud budete jezdit často, právě tyto partie to velmi ocení.

I u elektrické koloběžky budete zapojovat zádové svalstvo, a to díky vyrovnávání těžiště při různých stylech jízdy, různých rychlostech a v různém terénu.

 

Velkou výhodou je i to, že na koloběžkách mohou jezdit všechny generace. Děti je sice milují, ale je to velmi vhodný pohyb například i pro seniory. Stačí, když se naučí správně stát a odrážet a mohou si své cesty užívat s větrem ve vlasech a ještě díky tomu být fit.

Čtěte také: Díky pěší turistice se zbavíte stresu i zhubnete