Jiný věk, jiná chuť. Co vás s přibývajícími léty čeká?

Někdo si nedovede představit jediný den alespoň bez kostičky čokolády, jiný zase začne slinit, jen co projde kolem řeznictví. Někoho zase dokážou zvednout ze židle zavařeniny, další miluje saláty, jiný zbožňuje hranolky. Nezáleží na tom, jestli se snažíte zhubnout, udržujete si váhu nebo zkrátka jíte, na co máte zrovna chuť. Zaměříme se právě jen na ty chutě. Protože nejde jen o to, že máme čtyři základní chutě (sladkou, slanou, kyselou a hořkou) ani o to, že každému chutná něco jiného. A nelze také jednoznačně říct, že vaše kamarádka je na sladké a váš manžel by se utloukl po bůčku.

To totiž může platit jen dočasně, protože za pár let se jejich preference mohou zcela změnit. A nebude za to moct reklama, snaha udělat něco se svou postavou nebo vliv partnerů. Naše chuťové preference se totiž podle vědců mění právě s naším věkem. Takže to, po čem jsme šíleli ve dvaceti, nám v padesáti může připadat naprosto směšné (a nejde samozřejmě výhradně jen o jídlo, protože lidé se s věkem zkrátka mění).

Čtěte také: Chuť se s léty mění, zkroťte ji v každém věku

Těhotenství a menopauza

U žen je to s chutěmi ještě složitější než u mužů. Jak se v průběhu času jejich tělo mění, jinak pracují i jejich hormony a organismus tak náhle začne vyžadovat něco, co až dosud nechtěl. A někdy může jít o naprosto šílené kombinace, které by „normální“ člověk nepozřel, případně by po nich šel okamžitě zvracet. Není to tedy žádný vtip, když vidíte, jak se těhotná žena spokojeně cpe nakládanými okurkami, zajídá to čokoládou a navrch si pochutná na pořádné klobáse s porcí mastných hranolek. Nic jí to neudělá, naopak si dá příště něco podobného. Ovšem po porodu sama nad sebou často kroutí hlavou, co to do sebe cpala za nesmysly.

Čtěte také: Jídelníček pro těhotnou není nic složitého, stačí dodržovat pravidelnost

Podobně zmatečným stavem bývá i menopauza, kdy ženy náhle mají úplně jiné chutě a preference v jídle, než měly kdy předtím. Ale tyhle výkyvy u žen nepřicházejí jen párkrát za život, v menší míře se opakují každý měsíc, a to období menstruace, kdy tělo také žádá něco jiného než kdykoliv jindy.

Vývoj chutí s věkem

Chuťové změny a výkyvy se ale rozhodně netýkají jen těhotných či menstruujících žen. Potkává se s nimi každý z nás, i když si toho mnohdy ani nepovšimneme, protože ta změna zkrátka přichází nenápadně a pozvolna. Zamyslete se například nad tím, co všechno jste jako děti odmítali jíst, co za jídla jste přímo nesnášeli – a co jíte nyní jako dospělí. Mnoho z těch jídel jistě milujete a neshledáváte na nich nic špatného. Dětské chutě jsou totiž zcela jiné než chutě dospělých a k jejich ustalování dochází právě až po dvacátém roce života.

Další změna přichází kolem čtyřicátého až padesátého roku života. Jak tělo stárne, možná zjistíte, že už toho nezvládne tolik jako dřív. A to se netýká jen vaší fyzičky, ale třeba i schopností poprat se se stavem po vypití velkého množství alkoholu nebo schopností dobře strávit příliš mastná či tučná jídla. Váš žaludek ani trávení už nejsou takové jako zamlada a měli byste jim přizpůsobit svou stravu. I když se vaše preference totiž změní, soustřeďujte se hlavně na kvalitu, nikoliv kvantitu. Vaše tělo to ocení a ani měnící se chutě pak nemohou ohrozit vaši postavu a váhu.

Čtěte také: Ve stáří vás v kondici udrží jídlo, pohyb i nadhled