Jídelníček pro těhotnou ženu není nic složitého. Stačí dodržet pravidelnost

V těhotenství dochází k mnoha změnám v životním stylu ženy. A to i v jídelníčku. Jak si poradit s jeho novým nastavením? Kolik jídel denně by se mělo v těhotenství konzumovat, a proč je dobré mít stále něco při ruce? Nesmíme zapomenout ani na roli pitného režimu, který je v těhotenství nesmírně důležitý. 

Snídaně je nutný základ

I když jste zarytá odpůrkyně snídaní, těhotenství je období, kdy budete ráno potřebovat do břicha dostat alespoň pár soust jídla. Pomůže vám to při překonávání ranních nevolností během prvních měsíců těhotenství, ale i později, kdy se vám může dělat nevolno při výkyvech tlaku. 

Nejlépe uděláte, když vsadíte na banán, domácí müsli s oblíbeným jogurtem či zakysanou smetanou. Máte po ránu větší hlad? V žádném případě se ve zdravé snídani neomezujte, a klidně si uspořádejte ranní hostinu o několika chodech. Zelenina či ovoce by měly být součástí tohoto ranního rituálu v každém případě.

Čtěte také: Těhotenská jóga připraví tělo na změny i porod samotný

Jezte v průběhu celého dne

Připravte se, zvlášť pokud budete přes den mimo domov. Pohlídejte si, abyste po celý den měla v kabelce alespoň jedno jídlo, které si můžete sníst kdykoliv, když se budete cítit slabá. Těhotné ženy by měly jíst ideálně co dvě hodiny. A jaká jídla? Nachystejte si klidně jablko, to zvládne jakýkoliv převoz. Nebo klidně zdravější variantu tyčinky jako je flapjack, müsli tyčinka nebo některá z populárních raw tyčinek - podle toho, která vám chutná.

Dobré je mít po ruce různorodou svačinku, kterou si nachystáte před odchodem z domu – slunečnicová a dýňová semínka, mrkev, zmíněná müsli tyčinka, kousek okurky, sezónní ovoce – vždy mějte při sobě dostatek hodnotného jídla. 

Čtěte také: Jak se dát po porodu zase do formy

Pitný režim je důležitý

Během těhotenství byste měla skálopevně dodržovat pitný režim, na který jste možná před otěhotněním neměla tolik času. Dostatečný přísun tekutin ovlivní vaše zdraví i zdraví vašeho dítěte. Nezapomeňte si s sebou brát všude láhev s vodou.

Díky dostatku tekutin nebudete tolik trpět na záněty močových cest a zácpu – jedny z nejtypičtějších problémů těhotných žen. Stejně tak pomocí vody zajistíte výživu i pro své dítě, kterého tělo je tvořeno zhruba z 80 % tekutinami. Pokud vás trápí nevolnosti, na pitný režim byste měla dbát o to silněji, i s nimi může dostatek tekutin pomoci.

Na malou svačinku si během dne čas určitě najděte, vždyť zdraví vašeho dítěte, i to vaše, je zrovna v těhotenství nade vše.

Čtěte také: Trend jménem strollering aneb mateřská v pohybu