Kyselina fosforečná dodává chuť colovým nápojům, ale i odvápňuje tělo

O cole koluje spousta fám a hoaxů. Za většinu z nich vděčí kyselině fosforečné, kterou colové nápoje obsahují. Podle různých videí se dají pomocí coly čistit staré mince, zbavit železo rzi nebo vybělit toaleta. K čemu ale ta kyselina fosforečná skutečně je a proč se do colových nápojů přidává?

Mimochodem, v jedné fámě se říká: "Cola obsahuje obrovské množství cukru. Dokonce takové, že pokud bychom ho vypili najednou, tělo by se bránilo a nápoj bychom ihned vyvrhli zpět. Tomu brání kyselina fosforečná, která se do coly přidává. Díky ní jsou potlačeny dávící reflexy a i právě díky ní se cola doporučuje při žaludečních nevolnostech." Kromě toho, že colové nápoje obsahují velké množství cukru, není zbytek pravda.

Jak je to s tím cukrem

Nejdřív k tomu cukru. Cola opravdu obsahuje velké množství cukru - v půllitrové láhvi je ho celkem 52 gramů, tedy cca 10 kostek cukru. Ale že by po konzumaci tohoto množství cukru mělo tělo potřebu hned vše vyvrhnout, tomu nic nenasvědčuje. To bychom museli mít podobný dávící reflex i po snězení čokoládových tyčinek nebo vypití sladkých mléčných koktejlů.

Cukr se v těle při trávení rozštěpí na glukózu a fruktózu. Mechanismus štěpení cukru probíhá rychle, cukr tak slouží jako zdroj rychlé energie při zvýšené námaze. Pokud se ale energie získaná v podobě cukru nespotřebuje, uloží se ve formě tuku. Takže s větší pravděpodobností po vypití nápoje s vysokým obsahem cukru budete chvíli plni energie - a při dlouhodobé konzumaci pak i spíše obézní - než že byste museli zvracet.

Čtěte také: Jsou umělá sladidla v cole bez cukru bezpečná?

K čemu je v cole kyselina fosforečná

Kyselina fosforečná má v našem životě široké použití - nachází se v hnojivech, krmných směsích pro zvířata, mýdlech, leštidlech, barvách a dalších nepotravinářských výrobcích. Do slazených nápojů se přidává, aby zajistila kyselejší a štiplavější chuť, ale používá se i třeba v želé nebo sladkostech, které mají mít kyselou štiplavější chuť. Zároveň díky kyselosti zabraňuje množení bakterií v tekutinách obsahujících cukr. Z těchto důvodů je použita i v cole.

Fosforem k řídnutí kostí?

Pokud byste přišli do styku s větším množstvím kyseliny fosforečné, mohla by způsobit kožní vyrážky, podráždění sliznic a očí, problémy se zrakem, obtížné polykání a zažívací obtíže. V nápojích je ale použita pouze v malém množství, které by tyto problémy nemělo způsobit. 

Kyselina fosforečná už podle názvu obsahuje fosfor. Ten je důležitým minerálním prvkem v našem těle, který se podílí na stavbě zubů a kostí. Pokud ho ale má tělo nadbytek, vylučuje se v podobě fosforečnanu vápenatého. To znamená, že se v těle váže s vápníkem. A pokud má tělo nedostatečné zásoby vápníku, uvolní ho z kostí, aby mohlo nadbytek fosforu z těla vyloučit. Při dlouhodobém nadbytku fosforu a nedostatku vápníku v těle toto může vést až k řídnutí kostí, osteoporóze nebo častějším zlomeninám.

Čtěte také: Máte málo vápníku? Víme, jak ho doplníte chutnou cestou

Článek publikován 4.9.2013, aktualizován 18.5.2019