Přežijte tentokrát podzim bez viróz

Kdo má školkou či školou povinné dítko, ten už se v novém školním roce jistě s nějakou tou nákazou potýkal. Virózy, nachlazení, ale i závažnější onemocnění typu chřipky začínají doléhat na čím dál větší část populace a dokážou nás pěkně potrápit a omezit v pracovním i rodinném životě. Často je bereme jako nutnou součást podzimu, které se zkrátka nedokážeme nijak vyhnout, ale nemusí tomu tak být. Pokud své tělo na tyto nemoci řádně připravíte, vyhnou se vám velkým obloukem a budete po celý rok sršet neochvějným zdravím.

Dále čtěte: Jak si v organismu udržet teplo

Ovoce, houby, čaje

Základem pro trvalé zdraví je nenarušená a silná imunita. Obranyschopnost našeho organismu je ovšem třeba podporovat, aby dokázal odolávat všudypřítomným virům a bakteriím. Základem je dostatečný příjem základních vitaminů (zejména vitaminu C), které najdeme zejména v ovoci. V podzimním období si ho tak dopřávejte častěji a nezapomínejte ho dávat i ostatním členům rodiny.

Stejně tak nám může chybět vitamin D, který přes léto získáváme ze sluníčka a který se stará právě o naši imunitu. Na podzim i v zimě je slunce méně, a tak je vhodné doplnit vitamin D pomocí doplňků stravy.

Kromě toho tělo také ocení betaglukany, které pomáhají bojovat s virovými onemocněními a najdeme je například v hlívě ústřičné. Tu lze konzumovat jak ve formě tablet, tak i v přirozeném stavu, kdy z ní můžete připravovat různé pokrmy. A zkusit můžete i další podobné houby, které pomáhají našemu zdraví.

Pokud už vás postihne nějaké onemocnění, neopomíjejte při léčbě pití čaje. Zaprvé vás horký čaj prohřeje a pomůže vám vypotit se, zadruhé v sobě má řadu prospěšných látek, které tělu pomáhají vzchopit se. Patří k nim například flavonoidy, které pomohou při léčbě a udolají viry.

Dále čtěte: Podzim přichází. Jak se bránit chřipce?

Probiotika

Pokud je váš stav natolik vážný, že musíte vyhledat lékaře a dostanete antibiotika, nezapomeňte si k nim v lékárně koupit i probiotika, která ochrání vaši střevní mikroflóru. Ale nemusíte na ně spoléhat jen v období nemoci, tělu tyto potřebné látky můžete dodávat v průběhu celého roku, a to díky konzumaci dostatečného množství vlákniny a také kysaných a kvašených potravin.

Dále čtěte: Kefír - zdravá a dostupná superpostavina