Solíte víc, než je zdrávo? Zjistěte, proč to děláte

Všichni se asi shodneme na tom, že příliš soli škodí. Tedy aspoň nám to tvrdí nespočet odborníků, kteří nás varují před přesolenými potravinami, jako jsou uzeniny či chipsy. Zatímco velké množství soli není zdravé, náš organismus sůl potřebuje ke správnému fungování. Takže otázkou není, zda solit či ne, ale spíš to, jaké je správné množství a kolik už je přespříliš?

Kdo se snaží jíst zdravě a vyváženě, ten ve svém jídelníčku upřednostňuje pestrou skladbu potravin s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny, omezuje tučné, mastné a sladké pokrmy a snaží se nezdravé suroviny měnit za zdravější ekvivalenty. Proto se není čemu divit, že řada lidí odmítá klasický bílý cukr a raději používají třtinový či sirupy na přírodní bázi. Stejně tak mnozí omezují či odmítají bílou mouku a produkty z ní vyrobené.

To všechno lze měnit a omezovat, problém je ale se solí. I když totiž vynecháte uzeniny a všechny jasně přesolené potraviny (které nám sice náramně chutnají, ale pro tělo obvykle nejsou příliš zdravé ani přínosné), solit zkrátka musíme. To poznal už i král v pohádce Sůl nad zlato, který zkoušel jíst jen nesolené pokrmy. A ani nám by takové nechutnaly. Ovšem každý máme jinou potřebu soli, a tak někdo solí méně a jiný si jídlo na talíři ještě výrazně dosoluje. Škodí si tím?

Dva až čtyři gramy

Nezkoušejte sůl omezit na minimum či se jí úplně vyhýbat, pravděpodobně byste si tím ublížili. Kromě toho, že pro nás pokrmy činí chutnějšími, tělo sůl nutně potřebuje ke správnému fungování. Díky ní se udržují v rovnováze tělní tekutiny, je možné mít stabilní krevní tlak a potřebují ji i naše vnitřní orgány – včetně srdce. Bez soli si tak rozházíme organismus a vykoledujeme si různé zdravotní problémy. Ale ty nám samozřejmě hrozí, i když soli budeme konzumovat příliš.

Takže ideální je soli dodat tělu "tak akorát" - pro představu je to jedna kávová lžička na den (pro dospělého člověka), což odpovídá zhruba čtyřem gramům.

Pakliže máte pocit, že solíte příliš a i vaše okolí vás na to začíná jemně upozorňovat, měli byste se nad sebou zamyslet. Možná to není jen rozmar, protože vaše tělo si sůl žádá. Ale proč? Protože mu ji nějakým jiným způsobem ubíráte, a tak ji potřebuje doplnit. Může se to stát, pokud málo pijete a hrozí vám dehydratace, tak se organimus snaží uspokojit nedostatek tekutin aspoň takto. Stává se to i při žaludečních potížích, což bývá opět spojeno s dehydratací. Podobné je to, i když hodně cvičíte, potíte se a málo pijete, takže s potem z těla odchází i ta cenná sůl. A v neposlední řadě vás k přehnanému dosolování či kradmému ujídání chipsů může nutit i stres. Ten totiž někdo zahání sladkým a jiný zase slaným.

Řešení je pokaždé jediné a snadné – pokuste se odhalit to, co vás nutí příliš solit, odstraňte tento problém a vaše chuť na sůl se rázem vrátí do normálu. A tělo vám poděkuje. K tomu sůl můžete částečně nahradit i pomocí koření.