V zimě vyražte na běžky připravení

Jak s běžkami začít

Nejjednodušší možností, jak začít s běžkováním, je najít si k sobě zkušenějšího parťáka. Sportování ve dvou bývá zábavnější. Když už běžky a různé techniky běžkování ovládá, pomůže vám snadno i s učením. Zvolit samozřejmě můžete také lyžařský kurz od profesionálů, kde vám pomohou zejména se základy, nejlépe se však zdokonalíte praxí.

Běžkování samotné není nijak těžké i bez absolvování kurzů, pro začátek je ale důležité mít správnou výbavu. Potřebujete rozhodně běžky, hole správné délky, brýle a kvalitní prodyšné oblečení. Při pohybu na běžkách totiž posilujete spoustu svalů a zahřejete se. Oceníte i dobré mazání, které vám může běh značně usnadnit.

Dvě základní techniky

Běžecké lyžování by se dalo rozdělit do dvou základních technik:

  • Prvním způsobem je klasický styl, ten se provozuje v předem připravené stopě. Na rovině lze využít dva styly, styl běhu anebo stopáže, přičemž běh se hodí také při stoupání, zatímco stopáž je vhodnější pro klesání. V zatáčkách je využito odšlapování, které spočívá v odrazu jen jednou nohou. Další technikou, kterou zde můžete využít, je takzvané stromečkování, které se hodí při prudkém stoupání.
  • Druhým způsobem je volný styl, u kterého je základem celého pohybu bruslení, kdy se každou nohou odrážíte zvlášť. Tento styl je značně rychlejší a hodí se na trasy bez připravených stop.

Jaké zvolit oblečení?

Jako u každého sportu je nutné zvolit kvalitní prodyšné prádlo, které umožní pokožce dýchat a odvádět pot. Důležité je také pohodlí a hřejivost pro různé druhy počasí. Základem je pořídit si kvalitní termo prádlo, které bude sloužit jako první vrstva na těle.

Při samotném zimním sportování je lepší obléci více tenkých vrstev, abyste si při zahřátí nebo teplejším počasí případně mohli odlehčit. Je totiž mnohem příjemnější sundat jednu tenkou vrstvu než se trápit, že bez teplé bundy je vám zima a v ní zase horko.