Hubne se mužům snáze než ženám?

Typická žena se točí v bludném kruhu různých diet, shání různé hubnoucí rady, každou chvíli cvičí jinak, pak to na chvíli vzdá a pak se do toho s vervou vrhne znovu, a to jen proto, aby se zbavila nadbytečných kil či jen pár nepěkných faldíků. Hubnutí je výzva, která vyžaduje pevnou vůli, sebeovládání a nutnost omezení toho hříšného jídla, které nám ale obvykle tolik chutná. Jenže to je případ žen. U mužů se naopak zdá, že se jednoho dne rozhodnou zhubnout, nic moc pro to nedělají a už po krátké době jsou jim volné kalhoty. Ale nejsou to žádné čáry ani podvody.

Nezničený metabolismus

Smutným faktem je, že obezita a nadváha trápí čím dál více (českých) mužů a projevuje se to hlavně ve vyším věku. Čím dál více u nich přibývá infarktů, kardiovaskulárních nemocí, potíží s klouby. A za to vše může nezdravý životní styl.

Jenže když se muži rozhodnou, že se sebou něco udělají a zatnou zuby, tak jim to jde okamžitě. Změní jidelníček, začnou se (byť i jen trochu) hýbat a najednou jim kila ubývají téměř před očima. Proč to ale ženám jde tak těžce? Vysvětlení je relativně prosté – ženy se snaží opakovaně hubnout už od mládí, takže si svými (často marnými) pokusy a dietami ničí organismus a metabolismus. Každá další dieta je náročnější a na výsledky se čeká o něco déle než předtím. Zato muži tak často nehubnou. Takže když se k tomu konečně odhodlají, jejich metabolismus je nezničený jakýmikoliv předchozími neúspěšnými pokusy a většinou jim vyhoví. Pak už je samozřejmě na nich, jestli ve své snaze vytrvají a nedostanou se do začarovaného kruhu jo-jo efektu, ale pokud ne, určitě zhubnou a nebude je to ani tak „bolet“. Na druhou stranu, ani mužům se nevyhýbá mentální anorexie, jen se o ní tolik nemluví.