Čokoláda jako lék - chrání srdce a vypadáte díky ní mladší

Čokoláda rozhodně má několik předností, týkají se ale jen té kvalitní.  U žádné náhražky, přeslazené mléčné čokolády a podobných pochutin toto neplatí. Naopak jde o hořkou čokoládu a tu vysokoprocentní, za kterou si sice připlatíte, ale pro vaše zdraví to stojí za každou korunu. Čokoláda totiž nepůsobí jen antistresově. Dokáže vám také pozvednout náladu – a to je také její velkou předností i důvodem, proč ji tolik lidí miluje. Zvláště ženy po ní prahnou. Je to v podstatě pochoutka, která nás dokáže i ochránit, působí totiž jako prevence proti mnoha chorobám a skoro se zdá (v nadsázce), že kdo čokoládu nejí, ten si jen škodí.

Pomáhá léčit srdce, tlak, cholesterol i paměť

Pravidelné pojídání čokolády je podle mnoha vědců, odborníků a různých vědeckých studií výbornou prevencí celé řady civilizačních chorob. V první řadě její konzumace (samozřejmě v rozumném množství, tedy když nesníte celou tabulku denně) prospívá - podobně jako meloun - našemu srdci, respektive cévám. Navíc pravidelní konzumenti čokolád mají až o třicet procent nižší šanci, že je postihne některá z chorob srdce.

Kromě toho čokoláda dokáže zlepšovat náš krevní tlak a pomáhá i proti vysoké hladině cholesterolu v krvi. A stejně jako v případě prevence srdečních chorob, i zde za pozitivním vlivem čokolády stojí některé látky, které jsou v ní obsažené (ale musí jít o kvalitní hořkou čokoládu).

A co víc – pokud vás děsí stárnutí a negativní vliv věku na váš mozek, můžete si opět vypomoci hořkou čokoládou. Podle expertů totiž zlepšuje mozkové funkce a paměť a podařilo se jim prokázat i její kladný vliv u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Důvodem je prý zejména to, že působí pozitivně na srdce a krevní oběh, díky čemuž se lépe prokrvuje i mozek, lépe se okysličuje a lépe pak funguje. 

Pokud vás ani výše zmíněné přednosti čokolády nepřesvědčily o tom, že její konzumace je dobrá, tak vězte, že ženy, které si často dopřávají čokoládu, vypadají mladší a svěžejší než ty, které ji odmítají. Flavonoidy, které jsou v ní obsažené, totiž zpomalují stárnutí pleti, což rozhodně není nepodstatné.