Zeleninou proti virům. Co posílí imunitu?

Základem pevného zdraví je pestrá, pravidelná a zdravá strava, která by měla obsahovat všechny důležité složky, které naše tělo potřebuje ke svému správnému fungování. Je nutné mít dostatek nejen vitaminů a minerálních látek, ale i bílkovin, v rozumném množství tuků a také komplexních sacharidů.

Pokud tělo nebude po žádné stránce strádat, bude mít dostatek sil poprat se s jakoukoliv nákazou. A vy mu v tom můžete pomoci, pokud do svého jídelníčku zařadíte potraviny, které imunitu podpoří ještě víc.

ČESNEK, CIBULE, ZÁZVOR

Kdo chce do těla dostat vitaminy a bránit se pomocí nich proti nákazám, ten většinou sahá po ovoci. V oblibě jsou zejména citrusy, které vám dodají všemožné prvky včetně cenného vitaminu C. Ale pokud chceme být skutečně odolní, neměli bychom zapomínat ani na správnou zeleninu.

Každý den by se tak na našem jídelníčku měly objevovat česnek a cibule. Nemusíte je samozřejmě jíst syrové (i když stroužek čerstvého česneku denně je více než doporučovaný a působí i jako antibiotikum), ale můžete je přidávat do jídel, která si připravujete. Dají se dát téměř do všeho.

Kdo má rád koření, ten jím také nemusí šetřit, protože zejména pálivé druhy koření naší imunitě také prospívají (ovšem zejména s chilli papričkami by se to nemělo přehánět, protože při dlouhodobé konzumaci si můžete vykoledovat žaludeční potíže). K tomu je dobré dát si občas zázvor, ať už samotný, nebo si z něj uvařit čaj. A když už jsme u čajů, tak pro imunitu jsou ideální i různé bylinkové čaje nebo také zelený čaj.

IMUNITU POSILUJTE PRAVIDELNĚ

I když je chválihodné, že se začínáte věnovat posilování imunity, je třeba na to myslet průběžně. Protože imunita je spíše prevence, než samotná léčba. Vitamíny byste měli tedy dodávat tělu pravidelně a to nejen vitamín C. Velmi důležitý je třeba pravidelný pobyt venku, protože sluníčko nám dodá potřebný vitamín D a tom, že je dobré otužování se asi nemusíme ani zmiňovat.