Když se potřebujete soustředit, pomáhají nootropika

Někdy může být pro náš mozek náročné období z různých důvodů – ať už vás čeká zkouškové nebo máte jinak náročné období, zlepšení psychiky může být velmi důležité. Dopomoci si k tomu můžete pomocí specifických přírodních látek, které nastartují váš mozek.

Theanin

Theanin nepatří mezi tak známé látky, je ovšem velmi blízký oblíbenému kofeinu. Jeho výhodou je, že navozuje klidnou mysl, ovšem nedovolí vám zrelaxovat a uvolnit se až příliš. Díky tomu zůstanete produktivní. Skvěle funguje v kombinaci s kofeinem, kdy dokáže otupit ostrý nájezd i dojezd tohoto alkaloidu. Tyto dvě látky se společně vyskytují v zeleném čaji a díky vypití šálku tak získáte dlouhodobější výkon, na který se budete naplno soustředit a nic vás jen tak nerozhodí.

Kombinace kofeinu a theaninu je vhodná pro užívání prakticky na denní bázi, dejte si však pozor na bezpečný limit příjmu kofeinu - se zeleným čajem to nepřehánějte.

Kreatin

Tato látka je známá hlavně pro podporu růstu svalové hmoty a síly. To však nejsou její jediné pozitivní účinky, má jich mnohem více. Umí podpořit produkci energie a zvyšuje zásoby kreatinfosfátu v jednotlivých buňkách. A to nejen v těch svalových, ale i v mozkových, díky čemuž tak mohou lépe plnit svoji funkci. Kreatin tím pomáhá zlepšovat váš psychický výkon. Vhodná dávka se pohybuje kolem 3 až 5 gramů za den.

Nejčastější je prášková podoba ve formě kreatin monohydrátu, který používají sportovci - ten je snadno rozpustný ve vodě.

Antioxidanty

Antioxidanty jsou známé pro mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Patří mezi ně také ochrana mozkových buněk před poškozením vznikajícím vlivem volných radikálů. Poškozené neurony pracují méně efektivně, což může dlouhodobě zhoršit váš výkon.

Existují výborné přírodní zdroje antioxidantů, mezi které patří například i borůvky nebo moruše. Ty obsahují antokyany, které se postarají o správnou funkci mozku. Ideální je dávka 60 až 120 gramů čerstvých borůvek nebo moruší.

Pokud se rozhodnete o využití doplňků stravy, o užívání takovýchto léčivých přípravků pro zlepšení paměti se radši poraďte svým lékařem.