Ty nejlepší články rovnou do mailu

Domácí pečené bramborové lupínky - chipsy zdravě

Nevydržíte u televize bez ujídání chipsů? Chutná vám křupavá bramborová chuť natolik, že ji prostě musíte mít? Pak rozhodně vyzkoušejte připravit si bramborové lupínky doma. Na rozdíl od těch kupovaných obsahují jen minimum tuku a křupavé jsou stejně.

Tip pro vás: Zkuste i domácí tatarku a budete se olizovat!


Co potřebujeme?

  • Brambory
  • Sůl nebo koření podle vaší chuti
  • Olej na zakápnutí

Jak na to?

Úplně snadno a jednoduše. Nepotřebujete k tomu žádné zvýrazňovače chuti a spoustu tuku jako v případě kupovaných bramborových lupínků. Námi osvědčený recept obsahuje minimum přísad a maximum chuti.

Brambory si nakrájejte na tenké plátky. Plech vyložte pečičím papírem. Na něj nasypte trochu soli nebo koření podle vaší chuti, aby bylo rovnoměrně po celé ploše papíru. Zakápněte pár kapkami oleje - stačí opravdu jen troška. 

Na plech potom pokladete bramborové lupínky a dáte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nezapomeňte po cca 10 minutách brambůrky promíchat / otočit, aby se nepřipekly. Díky tomu, že je otočíte, dostane se sůl nebo koření na obě strany a lupínky také lépe zkřupnou.

Po 20 - 30 minutách (záleží na druhu trouby) máte hotovo. Brambůrky sesypte do mísy, nechte vychladnout a můžete se do nich směle pustit.

Dobrou chuť.

Co vy na to?