Ty nejlepší články rovnou do mailu

Pět chemikálií, které v jídle nemají co dělat, a přesto tam jsou

Dáváte si při výběru potravin pozor, aby neobsahovaly příliš velké množství nasycených nebo transtuků, cukru nebo soli. Snažíte se vybírat jen to nejlepší, protože si uvědomujete, že se vám taková strava brzy vrátí. Přitom ale nevědomky kupujete i chemii, která v potravinách nemá co dělat.

Ano, mluvíme o různých "vylepšovadlech" nebo konzervantech, které sice udrží jídlo déle čerstvé nebo dobře vypadající, zároveň ale mohou být příčinou vzniku rakoviny nebo hyperaktivity u dětí.


Dusičnany

Aby se v masu nebo uzeninách udržela déle chuť a správná barva, často se nasolují dusičnany. Podobně tak některé zpracované ryby.

Pokud byste dusičnany přijímali delší dobu, koledujete si o vyšší riziko vzniku srdečních nemocí (riziko vzrůstá o 42%) nebo cukrovky (riziko vzrůstá o 19%). Dusičnany také způsobují u zvířat kornatění tepen (aterosklerózu) i vznik rakoviny. Zdůrazňujeme, že toto bylo zaznamenáno u zvířat, ne u lidí. Přesto se nedoporučuje konzumovat dusičnany ve velkém. 

Příště, až sáhnete po vašem oblíbeném baleném salámu nebo masu, mrkněte se nejdřív na složení, kolik dusičnanů (skryté v kolonce "sůl") obsahuje.

BPA (Bisfenol A)

Bisfenol A (BPA) se používá při výrobě plechovek a zároveň plastových krabiček (i těch na jídlo). Najdeme ho v menším množství i ve vodě a vzduchu, nicméně pro člověka je nebezpečný jeho příjem v potravinách. 

BPA se totiž dobře vstřebává do potravin, zejména když je zahříván/jsou zahřívány. Proto se nedoporučuje ohřívat si jídlo v mikrovlncě přímo v krabičce přinesené z domova. A proto se nedoporučuje ohřívat si jídlo v konzervě.

BPA totiž může zapříčinit hormonální nerovnováhu v těle a postarat se tak o vyšší riziko rakoviny prsu nebo prostaty (na tyto orgány mají hormony velký vliv). BPA dále může ovlivnit množství aktivních spermií, být příčinou vyššího sklonu k obezitě, vzniku cukrovky a stát za poruchami imunity.

Pokud možno, omezte proto používání plastových nádobek na jídlo, ale i "černých" naběraček a obraceček v kuchyni, které BPA často obsahují a vlivem vysokých teplot se z nich snadno uvolňuje. Místo konzervovaného jídla pak sáhněte po čerstvých potravinách nebo si radši zavařte jídlo do sklenic.

Umělá barviva

Modrá šmoulí zmrzlina? Pestrobarevná kolečka snídaňových cereálií? Jedovatě žlutá hořčice? Samé dobroty, ale ne pro vaše zdraví, pokud jsou použita umělá barviva. Co takové umělé barvivo může zapříčinit? Je prokázána souvislost mezi konzumací umělých barviv a sníženou schopností soustředit se. Zejména u dětí. U nich umělá barviva mohou zapříčinit vznik hyperaktivity nebo poruchy soustředěnosti.

Dobrá zpráva je, že jejich použití už chtějí úředníci zakázat. Špatná správa je, že se některá stále ještě používají. Vy každopádně vybírejte potraviny, které nejsou zbytečně dobarvovány. Cereálie vám budou chutnat mnohem víc bez výrazných barev, když budete vědět, že jejich konzumací si neškodíte.

Umělá sladidla

Znáte ty reklamy, jak jsou všichni šťastní a svěží, když pijí nápoje "bez cukru", "light", "zero" a podobně označované? Oni jsou tak šťastní jen proto, že za reklamu dostali zaplaceno, ne protože takový nápoj pijí.

Ačkoliv to na první pohled dobře vypadá, když nápoj má nulový obsah cukrů, jeho konzumace může paradoxně vést k přibírání na váze. Princip je jednoduchý. Vy dodáte mozku pocit, že přijímáte něco sladkého a že bude potřeba trávit cukry, mozek na to zareaguje a udělá vše pro to, aby se spustily procesy, které zajistí trávení potravy. A když tělo potravu nemá a není co trávit, vyšle signál zpět mozku "když chceš něco trávit, tak to dodej do žaludku". Popis je velmi zjednodušený, ale právě proto mívá člověk po konzumaci nápojů s umělými sladidly často větší hlad. A to může vést k vyššímu riziku vzniku obezity. Navíc se u některých umělých sladidel vedou diskuze ohledně jejich zdravotní (ne)závadnosti. Lepší je netestovat tyto teze na sobě.

Jakmile na obalu uvidíte názvy sladidel jako "sukralóza", "sacharin", "aspartam", "acesulfam", radši takovou láhev vraťte zpět do regálu. 

Dioxin

Právě dioxiny jsou chemikálie, které ohrožují zdraví člověka z 90% prostřednictvím potravin. Při jejich konzumaci je pak velmi ohrožena reprodukční soustava člověka, dochází k poruchám rozvoje, hormonálním problémům, snížení imunity a riziku vzniku rakoviny. Dioxiny se do potravy - zejména do masa a mléka - dostávají prostřednictvím znečištěného vzduchu, vody nebo rostlin. 

Dobrá zpráva je, že většina vyspělých zemí množství dioxinů v potravinách kontroluje a riziko by tak mělo být minimální. Pokud ale cestujete do některé ze zemí méně rozvinutých, vyvarujte se konzumaci mléka a masa.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?