Ty nejlepší články rovnou do mailu

Sojový guláš - recept hotový za chvilku

Myslíte si, že se ze soji nedá připravit guláš stejně chutný jako z masa? Jste na omylu! Vždyť i tajemství klasického guláše se neskrývá přímo v mase, ale ve schopnosti dobře smíchat chutě dohromady a okořenit ho. I ze sojových kostek tak vyčarujete pochoutku, kterou ocení všichni.


Co potřebujeme?

  • Sojové kostky
  • Vodu
  • Koření (my použili 2 kostky hovězího bujónu bez glutamátu)
  • Cibuli
  • Olej
  • Pepř
  • Sůl
  • Worčestr
  • Sladkou papriku
  • Chilli papričku nebo Tabasco, aby byl guláš ostřejší
  • Celozrnný toastový chléb na zahuštění (cca 5 krajíců)

Jak na to?

V hrnci uvařte cca 1,5 litru vody s bujónem. Do vroucí vody nasypte sojové kostky a na mírném plameni povařte cca 15 minut. Hrnec 

Cibuli si nakrájejte na kostičky a nechte na pánvičce zesklovatět. Přidejte ji do hrnce se sojovými kostkami a guláš dokořeňte podle své chuti - my jsme použili worčestr, sůl, pepř, papriku a chilli papričku. Z krajíců toastového chleba vydlabejte prostředek (kromě kůrky) a rozdrobte ho do hrnce, aby se guláš trochu zahustil.

Vše nechte povařit dalších cca 10 minut na mírném plameni. Díky cibulce se guláš zahustí a navíc se část vody vyvaří. Před koncem sojový guláš doporučujeme ještě jednou ochutnat a doladit chuť podle sebe.

Hotovo, nechte vychladnout a můžete podávat.

Dobrou chuť!


Tyto naše dietní recepty vás také zajímají:

Co vy na to?