Ty nejlepší články rovnou do mailu

Lasagne s boloňskou omáčkou z libového hovězího masa

Máte chuť na pořádný masový pokrm? Co třeba lasagne s boloňskou omáčkou? K nim potřebujete kvalitní libové hovězí maso a vyčarujete poměrně snadno vynikající oběd nebo večeři.

Máte hlad? Jdeme na to!


Co potřebujeme?

Na přípravu masa s boloňskou omáčkou:

  • 0,5 kg mletého libového hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g rajského protlaku 
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • oregáno
  • bazalka
  • lžička sojové omáčky

Na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 400 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • pepř

A ještě:

  • pláty lasagní
  • sýr (eidam, gouda)
  • mozzarella (balení 125 g)

Jak na to?

Tentokrát je surovin více. O to lépe budou lasagne chutnat. Přesvědčíte se za chvíli sami.

Maso s boloňskou omáčkou

Na začátek nakrájejte cibulku na kostičky. Ve woku nebo vyšší pánvi rozpalte olej a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte mleté hovězí a míchejte a míchejte a míchejte, aby se pořádně orestovalo. Okořeňte ho pepřem, solí.

Jakmile je orestované, přidejte rajský protlak a pořádně promíchejte s masem. Prolisujte česnek, přidejte oregáno a bazalku a dochuťte podle vašeho přání. Maso promíchávejte a pouze krátce nechte povařit.

Bešamel

V hrnci nechte rozpustit máslo. Do něj pak za stálého míchání přisypte mouku a nechte chvíli (pořád mícháte) osmažit. Jíšku pak zalijte mlékem, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a podle chuti špetkou soli a vařte na mírném plameni, než bude mít bešamel krémovější (pudingovou) konzistenci.

Zapékání

Zapékací mísu vymažte trochou oleje, na spodek položte pláty. Na ně navrstvěte cca 1 cm vrstvu masa s omáčkou. Na něj poklaďte na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Na ni pak opět pláty, maso s omáčkou a na něj vrstvu bešamelu. Bešamel pak zasypte strouhaným sýrem.

Dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 45 minut.

Pak už jen podávejte. Jakmile lasagne s boloňskou omáčkou vytáhnete z trouby, rozvoní se po celém bytě a málokdo té vůni (i chuti) odolá.

Dobrou chuť.


Vyzkoušejte i další naše recepty:

 

Co vy na to?