Recept na segedinský guláš

Co budeme potřebovat?

  • cca 500g libového vepřového masa (kýta, plec.)
  • 400g kysaného zelí
  • 1 menší cibule
  • 1l vývaru (zeleninový, masový)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sušená červená paprika
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Maso si odblaníme a pokrájíme na stejně velké kostičky. Na oleji si rozehřejem olej a na drobno nakrájenou cibuli zpěníme, přidáme maso a ihned zalejeme vývarem. Důležité je maso nerestovat, aby pustilo svou chuť do vody a následně do zelí. Přiklopíme a dusíme až dokud nám maso skoro nezměkne. Nemusí být měkké úplně, ještě jej budeme vačit se zelím.

Nyní je ta chvíle, kdy přidáme zelí, které jsme si několikrát překrojili aby kusy zelí nebyli příliš dlouhé. Přidáme papriku a dochutíme solí a pepřem. Dusíme dokud není zelí měkké a těsně před odstavením přidáme zakysanou smetanu. Guláš tím dostane jemnou chuť a případná kyselost ze zelí nebude tak zřetelná.

Podávat můžeme samotné, s plátkem chleba, nebo může být i méně dietní varianta s knedlíkem.

Pokud chcete vyzkoušet další dietní recepty, vyzkoušejte například dietní kuřecí vývar, který si zamilujete.