Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky

Probiotika jsou živé bakterie obsažené v některých mléčných výrobcích. Právě ona podporují zažívání a zdravou trávící soustavu. Probiotika jsou ale také citlivá na teplotu a kyselé prostředí. Za takových podmínek bakterie hynou a jejich vliv tak prudce klesá.

Jako prebiotika oproti tomu nazýváme speciální rostlinnou vlákninu, která dodává živiny bakteriím žijícím ve střevech. Zatímco probiotika dostávají zdravé bakterie zejména do žaludku, prebiotika podporují život bakterií dále v trávicí soustavě.

Tělo takovou rostlinnou vlákninu nestráví. Díky tomu prebiotika dokáží střeva pročistit od škodlivin a pomáhají tak vytvořit prostředí pro zdraví přínosné bakterie. Dále také podporují metabolismus, vstřebávání vápníku, snižují podráždění trávicí soustavy a slouží i jako prevence zažívacích obtíží. 

Prebiotika najdeme sice v široké škále ovoce, zeleniny a obilnin. Větší množství pak obsahují potraviny, které zmíníme nyní.

Banány jsou skvělým zdrojem prebiotik. Navíc, pokud si je dopřejete třeba s jogurtem, dodáváte tělu jak probiotika pro podporu zdravějšího žaludku, tak prebiotika pro zdravější střeva.

Pórek je často při nákupu nahrazován jinými potravinami. Přitom právě on je dobrým zdrojem prebiotik. Dopřejte si ho klidně jen s celozrnným chlebem a sýrem cottage.

Ovesné vločky si často dopřáváme ke snídani, aniž bychom tušili něco o prebiotikách. A právě ovesné vločky, pokud je jíte v přírodní podobě, smíchané třeba s jogurtem a ovocem, jsou nejen chutnou vynikající snídaní, ale i zásobárnou prebiotik.