Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: smažené řízky z patizonu

Kdo by nemiloval chuť řízků? Typického českého jídla, ale co dělat, když má do zdravého jídla daleko? Máme alespoň částečné řešení, díky smažení to není úplně dietní recept, ale s ničím se to nesmí přehánět a pořád je naše varinta z patizonu přece jen zdravější.

Patizon je tykvovitá zelenina, ale jeho dužina je více moučná. Díky tomu je vhodná například na smažení kde si přece jen lépe zachová svoji konzistenci.

Co budeme potřebovat?

  • 1x patizon
  • 2x vejce
  • trochu mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • česnek
  • sůl

Jak na to?

Patizon oloupeme a nakrájíme na zhruba 0,5 cm silné plátky. Jednotlivé plátky potřeme česnekem rozetřeným se solí. Nyní je čas připravit si klasický trojobal. Vejce rozkvedláme s trochou mléka a jednolivé plátky patizonu obalujeme postupně v mouce, vejci a strouhance. Na mírné vrstvě oleje smažíme dozlatova. Na papírové utěrce necháme vsáknout přebytečný olej a můžeme podávat.

Jako přílohu doporučujeme například výborné mrkvovo-bramborové pyré.

Co vy na to?