Recept: Podzimní polévka z grilované červené papriky a květáku

Co potřebujeme?

  • kuřecí vývar (např. podle našeho receptu) - přibližně litr
  • 4 červené papriky
  • 1 menší hlávku květáku
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • cca 120 gramů rozdrobeného kozího sýra + na dozdobení
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku sladké červené papriky
  • lžičku mleté červené papriky
  • lžičku pálivé červené papriky
  • lžičku tymiánu
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Papriky rozkrojte na poloviny a zbavte semínek. Položte na plech vyložený pečícím papírem - rozkrojenou stranou směrem dolů. Nechte v troubě grilovat přibližně 10 minut, než začne slupka černat. Papriky potom vyndejte z trouby a dobře uzavřete do nějaké nádoby s víkem. Zde je nechte 20 minut odpočinout a teprve poté očistěte od slupky a nakrájejte.

Mezitím očistěte květák a rozdělte na růžičky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olejem. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečte po dobu cca 30 minut, než květák změkne a začne na povrchu hnědnout.

Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli nakrájenou na drobno osmahněte, až zesklovatí. Poté přidejte česnek nakrájený na drobno, tymián a mletou červenou papriku. Promíchejte a nechte restovat přibližně minutu. Poté přidejte očištěnou a nakrájenou papriku, hlavičky květáku, koření a zalijte kuřecím vývarem. Nakonec přimíchejte kozí sýr.

Polévku vařte na mírném plameni cca 10 minut. Poté můžete případně rozmixovat tyčovým mixérem do požadované konzistence a dochutit solí a pepřem podle chuti.

Polévku z grilované červené papriky a květáku podáváme dozdobenou rozdrobeným kozím sýrem. Dobrou chuť!